![](https://www.nedeljnik.rs/wp-content/uploads/2025/02/NEDELJNIK-800x300-1-552x309.jpg)
![](https://www.nedeljnik.rs/wp-content/uploads/2025/02/massive-attack-552x309.png)
![](https://www.nedeljnik.rs/wp-content/uploads/2025/02/brza-hrana-552x309.png)
![](https://www.nedeljnik.rs/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot-2025-02-10-085913-552x309.png)
![](https://www.nedeljnik.rs/wp-content/uploads/2025/02/PAN3614-1-552x309.jpg)
U Srbiji se svakog dana pre vremena rodi 10 beba od kojih je za sedam neophodna posebna nega
Tako mali da bi u srce stali: UNICEF nastavlja prikupljanje sredstava da se obezbedi mobilni rendgen za Centar za neonatologiju u Kragujevcu
Biznews![](https://www.nedeljnik.rs/wp-content/uploads/2025/02/profimedia-0679043467-552x309.jpg)
![](https://www.nedeljnik.rs/wp-content/uploads/2025/02/profimedia-0876386818-552x309.jpg)
![](https://www.nedeljnik.rs/wp-content/uploads/2024/12/462563429_1159829592388479_1831471398918032790_n-1-552x309.webp)
Sto dana od tragedije u Novom Sadu: Blokada Gazele i doček maratonca iz Kragujevca: O čemu ćete danas pričati
Pred vama je pregled jučerašnjeg dana, kratka najava šta nas očekuje danas i mali istorijski pretres.
Marina Zdravković
Marjan o
130 km pešačenja za 4 dana: Detaljna satnica gde će i kad studenti proći na putu do KragujevcaSamo vi drugovi pešačite i nemojte ništa da brinete.
Baka o
„Ako smo odbili jeftine stanove, odbićemo i predstave u Zvezdara teatru“: Studenti u blokadi odgovorilil Dušku KovačevićuBravo deco, svima nam drzite lekciju. Samo napred!
Raka o
130 km pešačenja za 4 dana: Detaljna satnica gde će i kad studenti proći na putu do KragujevcaE pa njma nemoze Djilas da daje po 3000 dinara za pohod, mor da plati vise.
Peka o
O „Maloj Zvezdari“ svi pričaju, a sada je ovaj restoran nacionalne kuhinje posetio Paqito: Evo kako ih je ocenioPotpuno je netačno je da se sve spremalo pod sačem - naprotiv, mnogo se ređe koristio u seoskim domaćinstvima. Sač je inače preteča đuvečare u rerni. Ako kuća nije imala peć, bubnjaru ili neki vid "smederevca" hrana se spremala nad vatrom/ognjistem, ili direktno na žaru ili okacena o verige. Glavni razlog je brzina i štednja - lonac moze direktno i na vatru ! i nad žar a za sač je potrebno izgoreti punoo više drva(koje se ručno seklo i dovlačilo iz šume!) i vremena da bi se dobio žar za pokrivanje sača. Hrana je nekada pretezno bila kuvana i najbrze se pravila na otvorenom plamenu. Sač je bio prevashodno za hleb (iz furune).