„Hrana je ono što nas održava u životu. I baš zato nimalo nije svejedno šta čovek jede, koliko jede i kako je jelo pripremljeno. U ovome Kuvaru sabrana su iskustva mnogih generacija dobrih domaćica i kuvara iz raznih krajeva naše zemlje i drugih zemalja i može se reći da nema te domaćice, ma koliko da je iskusna, koja ovde neće naći korisnih i novih iskustava. Od umešnosti domaćice u kuvanju, u velikoj meri zavisi zdravlje njenih najbližih, kao i ekonomsko stanje domaćinstva.“
Ovo je deo predgovora iz velikog jugoslovenskog Narodnog kuvara iz 1952. godine, zbirke tradicionalnih recepata i saveta, namenjenog svim neiskusni, ali i iskusnim domaćicama.
Ovog puta smo za vas, uoči Badnjeg dana, listajući ovaj stari kuvar, izdvojili nekoliko posnih recepata.
RIBLJA ČORBA
Riblja čorba se može praviti od veće ribe, ali se ona priprema retko od cele velike ribe, već od repa i riblje glave. Najbolje je u tom slučaju dodati 1 kg sitne ribe.
Sastojci:
- 1 kg ribe
- veza zeleni
- crni luk
- lovorov list, biber u zrnu, so
- peršun
- malo brašna
- aleva paprika
Priprema:
- Očistiti ribu. Posle čišćenja, oštrim nožem proseći rez, najmanje nekoliko santimetara, zavisi od veličine ribe, ako je u pitanju šaran, onda bar 10 cm
- Pažljivo iz ribe izvući drom, zatim „nabrzo“ još jednom ribu oprati i iseći na komade
- U šerpu staviti vodu, dodati jednu vezu razne zeleni, kao i luk, 1 list lovora, krupnog bibera, soli i peršuna. Zelen kuvati sve dok ne omekne
- U šerpu staviti 4 kašike ulja, 1 kašiku brašna, a kad se brašno uprži, dodati na vrh noža aleve paprike. Vodu od zeleni procedite, sipajte je na zapršku, posoliti, pa pred ručak, na pola sata, spustiti komade ribe u ovu čorbu da se kuvaju
RIBA NA PERŠUNU
Sastojci:
- 1 kg ribe
- 2 glavice crnog luka
- 2 veze peršuna
- 2-3 čena belog luka
- so, biber, sirće i voda
- ulje
Priprema:
- U tiganj staviti dve kašike ulja, pa kad se ulje zagreje, dodati tanko sečen crni luk. Iseći peršun, dodati u luk, kao i sitno iseckani beli luk
- Sve pomešati sa prženim lukom, staviti u namazan pleh, obiberiti, posoliti, dodati još malo sirćeta i vode, pa preko svega staviti očišćenu ribu. Zaliti je sa 1/4 l ulja i preko same ribe pospite bibera, staviti u pećnicu i peći
- Ispečenu ribu služiti u istom sudu
SALATA OD KROMPIRA
Sastojci:
- 5, 6 velikih krompira
- 2 glavice crnog luka
- malo ulja i sirćeta
- so, biber, peršun
Priprema:
- Krompir oprati i metniti da se bari. Kada je krompir obaren oljuštiti ga, iseći na tanke kolutove i staviti u dublju zdelu
- Zatim očistiti dve glavice crna luka, iseći ih na tanka rebarca, oprati i ocediti dobro od vode, zatim ih spustiti u isečen krompir
- Kod salate od krompira glavno je da se priprema od toplog krompira i da krompir dok je još vruć bude preliven uljem i sirćetom koje je razblaženo vodom
- Protresti sve u zdeli da se dobro izmeša, a zatim salatu prručiti u drugi sud, lepo je složiti, dodati soli, bibera i sitna peršunova lišća
PIRE OD GRAŠKA
Sastojci:
- 1/2 kg graška
- glavica crnog luka
- kašika ulja
- kašika brašna
- 2 čena belog luka
Priprema:
- Očistiti i oprati grašak, staviti u lonac i naliti vodom
- Celu glavicu crnog luka spustiti u lonac i ostaviti grašak na štednjaku da se kuva dok ne omekne
- Kad je kuvan, ocediti ga od vode, pasirati ga kroz sito i naliti istom vodom u kojoj se kuvao
- U šerpu staviti kašiku ulja, dodati kašiku brašna i izgnječeni beli luk. Spustiti grašak u zapršku, promešati, posoliti, obiberiti i naliti vodom da pire ne bude ni suviše gust ni suviše redak
NEPEČENA KESTEN TORTA
Sastojci:
- 1 kg kestena
- 180 gr šećera
- 150 gr badema
- 180 gr posnog margarina
- malo brašna
Priprema:
- Kesten skuvati i propasirati kroz presu za krompir
- Šećer gusto skuvati i dodati dve štangle čokolade. U šećer dodati propasirani kesten i obareni, oljušteni i samleveni badem
- Šerpu skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi, a margarin zasebno umutiti
- U hladan kesten dodati umućeni margarin, pa sve zajedno dobro izmešati
- Kalup namazati margarinom, posuti brašnom, masu sipati, pritisnuti malo nekim težim predmetom i ostaviti na hladnom mestu
- Posle kratkog vremena izručiti tortu iz kalupa i preliti je glazurom od čokolade