„Hrana je ono što nas održava u životu. I baš zato nimalo nije svejedno šta čovek jede, koliko jede i kako je jelo pripremljeno. U ovome Kuvaru sabrana su iskustva mnogih generacija dobrih domaćica i kuvara iz raznih krajeva naše zemlje i drugih zemalja i može se reći da nema te domaćice, ma koliko da je iskusna, koja ovde neće naći korisnih i novih iskustava. Od umešnosti domaćice u kuvanju, u velikoj meri zavisi zdravlje njenih najbližih, kao i ekonomsko stanje domaćinstva.“

Ovo je deo predgovora iz velikog jugoslovenskog Narodnog kuvara iz 1952. godine, zbirke tradicionalnih recepata i saveta, namenjenog svim neiskusni, ali i iskusnim domaćicama.

Ovog puta smo za vas, uoči Badnjeg dana, listajući ovaj stari kuvar, izdvojili nekoliko posnih recepata.

RIBLJA ČORBA

Riblja čorba se može praviti od veće ribe, ali se ona priprema retko od cele velike ribe, već od repa i riblje glave. Najbolje je u tom slučaju dodati 1 kg sitne ribe.

Sastojci:

  • 1 kg ribe
  • veza zeleni
  • crni luk
  • lovorov list, biber u zrnu, so
  • peršun
  • malo brašna
  • aleva paprika

Priprema:

  1. Očistiti ribu. Posle čišćenja, oštrim nožem proseći rez, najmanje nekoliko santimetara, zavisi od veličine ribe, ako je u pitanju šaran, onda bar 10 cm
  2. Pažljivo iz ribe izvući drom, zatim „nabrzo“ još jednom ribu oprati i iseći na komade
  3. U šerpu staviti vodu, dodati jednu vezu razne zeleni, kao i luk, 1 list lovora, krupnog bibera, soli i peršuna. Zelen kuvati sve dok ne omekne
  4. U šerpu staviti 4 kašike ulja, 1 kašiku brašna, a kad se brašno uprži, dodati na vrh noža aleve paprike. Vodu od zeleni procedite, sipajte je na zapršku, posoliti, pa pred ručak, na pola sata, spustiti komade ribe u ovu čorbu da se kuvaju

RIBA NA PERŠUNU

Sastojci:

  • 1 kg ribe
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 veze peršuna
  • 2-3 čena belog luka
  • so, biber, sirće i voda
  • ulje

Priprema:

  1. U tiganj staviti dve kašike ulja, pa kad se ulje zagreje, dodati tanko sečen crni luk. Iseći peršun, dodati u luk, kao i sitno iseckani beli luk
  2. Sve pomešati sa prženim lukom, staviti u namazan pleh, obiberiti, posoliti, dodati još malo sirćeta i vode, pa preko svega staviti očišćenu ribu. Zaliti je sa 1/4 l ulja i preko same ribe pospite bibera, staviti u pećnicu i peći
  3. Ispečenu ribu služiti u istom sudu

SALATA OD KROMPIRA

Sastojci:

  • 5, 6 velikih krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • malo ulja i sirćeta
  • so, biber, peršun

Priprema:

  1. Krompir oprati i metniti da se bari. Kada je krompir obaren oljuštiti ga, iseći na tanke kolutove i staviti u dublju zdelu
  2. Zatim očistiti dve glavice crna luka, iseći ih na tanka rebarca, oprati i ocediti dobro od vode, zatim ih spustiti u isečen krompir
  3. Kod salate od krompira glavno je da se priprema od toplog krompira i da krompir dok je još vruć bude preliven uljem i sirćetom koje je razblaženo vodom
  4. Protresti sve u zdeli da se dobro izmeša, a zatim salatu prručiti u drugi sud, lepo je složiti, dodati soli, bibera i sitna peršunova lišća

PIRE OD GRAŠKA

Sastojci:

  • 1/2 kg graška
  • glavica crnog luka
  • kašika ulja
  • kašika brašna
  • 2 čena belog luka

Priprema:

  1. Očistiti i oprati grašak, staviti u lonac i naliti vodom
  2. Celu glavicu crnog luka spustiti u lonac i ostaviti grašak na štednjaku da se kuva dok ne omekne
  3. Kad je kuvan, ocediti ga od vode, pasirati ga kroz sito i naliti istom vodom u kojoj se kuvao
  4. U šerpu staviti kašiku ulja, dodati kašiku brašna i izgnječeni beli luk. Spustiti grašak u zapršku, promešati, posoliti, obiberiti i naliti vodom da pire ne bude ni suviše gust ni suviše redak

NEPEČENA KESTEN TORTA

Sastojci:

  • 1 kg kestena
  • 180 gr šećera
  • 150 gr badema
  • 180 gr posnog margarina
  • malo brašna

Priprema:

  1. Kesten skuvati i propasirati kroz presu za krompir
  2. Šećer gusto skuvati i dodati dve štangle čokolade. U šećer dodati propasirani kesten i obareni, oljušteni i samleveni badem
  3. Šerpu skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi, a margarin zasebno umutiti
  4. U hladan kesten dodati umućeni margarin, pa sve zajedno dobro izmešati
  5. Kalup namazati margarinom, posuti brašnom, masu sipati, pritisnuti malo nekim težim predmetom i ostaviti na hladnom mestu
  6. Posle kratkog vremena izručiti tortu iz kalupa i preliti je glazurom od čokolade

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.