Masovna psihoza stigla je i u Srbiju, pa se po društvenim mrežama već šire fotografije opustošenih rafova.
Ali, da li vam stvarno treba toliko toalet papira, ulja i brašna?
Šta je ono što bi moglo da zatreba u vremenu nezivesnosti?
Evo šta preporučuje Melisa Klark iz Njujork tajmsa.
Pasta: I špagete i fusile mogu dugo da stoje, a pomoći će da, u slučaju nevolje, pripremate različita jela. Dodajte malo sira – najbolje je uzimati tvrde, poput parmezana – i mogućnosti su neograničene.
Pirinač, supe iz kesice i pasulj: Dobro je imati i pasulj u konzervi, ali i suvio.
Suhomesnato: Može nedeljama da stoji u frižideru, a komad dimljene šunke poslužiće kao sjajan dodatak raznim jelima
Jaja: Neophodna namirnica koja takođe u frižideru može da stoji dugo.
NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:
Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa
Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)
Izbegavajte rukovanje i ljubljenje
Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati
Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?
Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?
Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus…
Smrznuto voće i povrće: Za smutije, supe i čorbe. Melisa Klark predlaže čak i smrznuti kukuruz i spanać, pošto ne gube na ukusu.
Riba iz konzerve: Sardine, inćuni i tuna.
Lešnici, orasi i drugo suvo voće: Za užinu i pripremanje hrane.
Puter: Dugo traje u frižideru, još duže u zamrzivaču.
Krompir, batat, šargarepe, cvekla, đumbir: Ako se dobro čuvaju, mogu da traju nedeljama. Ukoliko se ugnjecave, potopite ih u hladnu vodu.
Crni i beli luk: … Ali ne zato što pomaže kod virusa, već zato što daje ukus jelima.
Uz svaki primerak aktuelnog Nedeljnika, čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku