Tokom zime obično jedemo više, ali ne treba previše brinuti o tome ukoliko zadržimo fizičku aktivnost. Međutim, unos soli je potrebno smanjiti.
Stručnjaci tvrde da bi tokom zime trebali da unosimo manje soli kako bismo izbegli probleme sa kardiovaskularnim sistemom.
Za razliku od leta, tokom zime se mnogo manje znojimo, a to dovodi do povećanja krvnog pritiska.
Ljudi sa slabijim srcem imaju tendeciju zadržavanja tečnosti koja povećava rizik od srčanog zastoja tokom zime. Ipak, postoje saveti koji mogu pomoći, piše Times of India, prenosi N1.
Jedite manje obrađene hrane
Prvi korak ka smanjenju unosa soli jeste ograničavanje količine obrađene hrane. Krekeri, slani biskvit i zamrznuta jela povećavaju unos soli u organizam koji je veći od dnevnih potreba. So se koristi za ovakvu hranu kako bi ona duže mogla da stoji.
Sklonite slanik sa stola
Najlakši način da smanjite unos soli je da vam slanik ne bude na vidnom mestu. Jednostavno ga sklonite i to će vam pomoći da kontrolišete unos soli.
Koristite začine bez soli
Umesto soli radije izaberite nekoliko različitih biljaka i napravite mešavinu začina, od limuna, preko bibera i luka, pa do bosiljka. To što ćete unositi manje soli ne znači da će hrana biti neukusna.
Isperite i isušite konzerviranu hranu
Nekada je konzervirana hrana neizbežna, a ako kupite konzervirano povrće i slično, isperite ga pre kuvanja. Ispiranje i isušivanje će eliminisati dosta soli.
Birajte manje slane obroke u restoranima
Većina hrane koju jedete u restoranima sadrži dosta soli. Slana hrana je ukusna, pa kuvari koriste mnogo soli. Ipak, saznajte koja jela sadrže najmanje soli pa ih naručite.