Već smo upoznati s tim da je šećer posebno loša namirnica po naše zdravlje, ali nova studija tvrdi da čak i mala količina šećera dnevno može značajno da uveća rizik od raka, objavio je British Medical Journal.
Tim francuskih istraživača prikupio je podatke od preko sto hiljada zdravih odraslih osoba, starih u proseku 42 godine o navikama unošenj šećera. Rezultati su pokazali da bi konzumacija i samo sto mililitara zaslađenih pića dnevno mogla da bude povezana s 22 posto većim rizikom od razvoja raka dojke i 18 posto većim rizikom od pojave raka bilo koje vrste.
Iako je reč o opservacijskoj studiji, što znači da nije moguće dovesti u direktnu uzročnu vezu šećer i rak, istraživači su primetili da veza ipak postoi. Studija je bila prilagođena polu, starosti, stepenu kondicije, nivou obrazovanja i prehrambenim navikama.
Ovo nije prvi put da se govori o štetnosti zaslađenih pića, što znači da ih treba izbegavati u velikom luku. Čak se i sto posto prirodni sokovi smatraju zaslađenim pićima, a bili su i deo ove studije.