U Srbiji se svake godine baci oko 247.000 tona hrane, što je na dnevnom nivou čak 676 tona, pokazala je analiza prvog zvaničnog istraživanja o bacanju hrane u domaćinstvima u Srbiji, koju je uradio Centar za unapređenje životne sredine.
O kolikoj količini je reč pokazuje i primer: kada bi sva količina hrane koja se baci za godinu dana spakovala u kamione, kolona bi se protezala od Subotice do Kragujevca, navodi Mondo.
Najviše se baca hleb (10,18 kg), zatim meso (7,18 kg) i mleko (6,74 kg), a najmanje voće (5,7 kg) i povrće (5,33 kg). Svako baci oko 35 kilograma hrane godišnje, odnosno hrane u vrednosti od oko 10.000 dinara.
Razlozi zbog kojih se baca hrana jesu to što se pokvarila (67%), zato što je dugo stajala (17%) ili verujemo da je nebezbedna (11%).
Na svetskim deponiama završi preko 30 procenata hrane, ispuštajući metan pri truljenju, tako doprinoseći efektu staklene bašte.