Dve pune nedelje se ratuje u Izraelu. Počelo je kao napad Hamasa, a mnogi se pribojavaju kako bi moglo da se završi – Bajden obećava pobedu nad Hamasom i Putinom, Izrael obećava uništenje Hamasa, a zemlje iz izraelskog komšiluka „kraj Izraela“.

Ministar odbrane: Izrael ne planira da kontroliše život u Gazi

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas u Jerusalimu da vojska „ne planira da kontroliše život u pojasu Gaze“ nakon što Izrael uništi palestinsku ekstremističku organizaciju Hamas.

Ta izjava Galanta, pred poslanicima izraelskog parlamenta Kneseta, prva je koju je dao neko od izraelskih lidera o dugoročnim planovima za Gazu.

Galant je izrazio očekivanje da rat Izraela protiv Hamasa, vladajućem u pojasu Gaze, prođe kroz tri faze.

Prva faza obuhvata napad na Hamas u Gazi iz vazduha i kopnene manevre, druga će biti pobeda nad „džepovima otpora“ i treća prekid „odgovornosti za život u pojasu Gaze“, naveo je Galant.

Gutereš na graničnom prelazu Rafa pozvao da se Gazi isporuči pomoć

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš stigao je danas na granični prelaz Rafa između Egipta i pojasa Gaze i pozvao sve međunarodne aktere da sarađuju kako bi se osiguralo da humanitrna pomoć stigne u palestinsku enklavu koja je pod opsadom Izraela.

Govoreći za medije ispred graničnog prelaza on je rekao da su kamioni puni vitalne pomoći spasonosni za Palestince u Gazi, „razlika između života i smrti“ i da bi trebalo da uđu u enklavu što je moguće pre.

Gutereš je istakao da dogovor postignut dogovor između Egipta i Izraela da se dozvoli isporuka pomoći ima neka ograničenja i uslove.

Grčka o napadu na crkvu u Gazi: Zaštitite civile i bogomolje

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je povodom napada na grčko-pravoslavnu crkvu u gradu Gazi gde su bile izbeglice izrazilo „duboku tugu zbog gubitka života“.

Ministarstvo je u saopštenju tražilo da „sve strane obezbede i poštuju zaštitu civila i bezbednost bogomolja i verskih institucija“.

Pogodak u crkvu Agios Porfirios u Gazi ubio je u četvrtak uveče 18 ljudi, a svi su bili pravoslavni Palestinci, saopštile su danas palestinske vlasti što je za atinsku RTV SKAI potvrdio mitropolit Gaze Aleksios, iguman istoimeng manastira u kojem je ta crkva.

EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Ambasada Palestine: U Gazi prekršena sva pravila međunarodnog prava

Ambasada Palestine u Srbiji saopštila je da su u Gazi prekršena sva pravila međunarodnog prava, na hiljade palestinskih civila je ubijeno, a izraelska vojska je jutros sravnila sa zemljom jednu od najstarijih džamija na svetu Al Omari, izgrađenu u VII veku.

„Ovoj moralnoj propasti i zločinima protiv čovečnosti mora doći kraj i međunarodna zajednica, posebno Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, mora odmah delovati kako bi osudili i okončali ove masakre i praksu nesankcionisanja izraelskih zločina i krvoprolića, koji predstavljaju genocid nad Palestinskim narodom“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je na nezavisnu međunarodnu istragu o eksploziji u bolnici Al Ahli Arab u Gazi

Izraelska vojska tvrdi da je spremna da se suprotstavi raketama pokreta Huti

Izraelski vojni portparol kontra-admiral Daniel Hagari izjavio je danas da je vojska spremna da brani zemlju od potencijalnih napada pokreta Huti koga podržava Iran, pošto je posada ratnog broda američke mornarice presrela rakete i bespilotne letelice lansirane juče iz Jemena.
„To pokazuje odbrambene sposobnosti SAD“, rekao je Hagari, ističući bliske odnose IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) sa Centralnom komandom SAD.
„Izrael ima jednu od najboljih protivvazdušnih odbrana i spreman je za pretnje poput te“, dodao je portparol, preneli su izraelski mediji.
Portparol Pentagona je izjavio da su rakete lansirane „potencijalno prema ciljevima u Izraelu“.

Katarski i britanski lideri govorili o sprečavanju eskalacije na Bliskom Istoku

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak i katarski emir šeik Tamim bin Hamad el-Tani složili su se da je potrebno hitno dopremiti hranu, vodu i lekove u Gazu.

Kako je saopšteno iz kabineta britanskog premijera, dvojica lidera govorila su o izbegavanju eskalacije nasilja u Bliskom Istoku.

 

Izrael usvojio propise koji omogućavaju zatvaranje stranih medija

Vlada Izraela usvojila je propise koji će omogućiti da se privremeno zatvore kancelarije stranih medija u vreme vanrednog i ratnog stanja, ako se veruje da nanose štetu nacionalnoj bezbednosti.

Ministar zadužen za komunikacije Šlomo Kahri tražio je da se usvoje ti propisi kako bi se zatvorio kanal televizijske kuće Al Džazira, za koji tvrdi da je naneo štetu nacionalnoj bezbednosti, preneli su izraelski mediji.

Egipat tvrdi da je Izrael četiri puta pogodio granični prelaz Rafa

Egipatske vlast isaopštile su da su izraelski vazdušni udari pogodili granični prelaz Rafa četiri puta od početka bombardovanja Gaze.

Egipat je otvorio prelaz sa svoje strane ali nije poznato kada će biti otvoren i iz Gaze.

Na prelazu čeka konvoj humanitarne pomoći.

EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Izrael bombarduje pojas Gaze, počela evakuacija Kan Junisa

Izraelska vojska je rano jutros bombardovala pojas Gaze, ciljajući područja na jugu gde je Palestincima naređeno da se sklone i započela evakuaciju grada Kan Junis na severu kraj libanske granice pred očekivanu invaziju palestinske enklave.

Palestinci u Gazi su rekli da se žestoko bombarduje Kan Junis i da vozila hitne pomoći odvoze ranjene u bolnicu Naser, drugu po veličini, koja je već puna pacijenata i drugih ljudi koji su se tamo sklonili.

Izrael objavio: Uhapšen portparol Hamasa

Portparol Hamasa Hasan Jusef uhapšen je u četvrtak tokom izraelskih racija na Zapadnoj obali, saopštile su izraelske vlasti.

Hasan Jusef je uhapšen pod sumnjom da je delovao u ime Hamasa, izjavila je u petak za Si-En-En izraelska bezbednosna agencija Šin Bet.

Jusef je vodeća palestinska politička ličnost, zvanični je portparol Hamasa na Zapadnoj obali i ima mesto u Palestinskom zakonodavnom veću.

Zeleno svetlo

Izraelska vojska dbila je zeleno svetlo za početak kopnene operacije u Pojasu Gaze „kada god bude spremna“, rekao je američkoj televizijskoj mreži Ej-Bi-Si ministar ekonomije Nir Barakat.

Barakat, koji je član ratnog kabineta premijera Benjamina Netanjahua, rekao je da je uništenje Hamasa glavni cilj izraelske vojske, navodeći da će se tuneli u Pojasu Gaze pretvoriti u „najveće groblje na svetu“.

„Učinićemo sve da oslobodimo taoce, da ih vratimo kući žive… Ali, uništenje Hamasa je prvi i najvažniji zadatak“, rekao je izraelski ministar.

Priča o mladiću srpskog porekla kog je oteo Hamas

Projektili ispaljeni iz Jemena…

Američki razarač „Кarni“ oborio je nekoliko projektila dok je prolazio pored obala Jemena, javlja agencija Rojters.

Iz izjave neimenovanog američkog zvaničnika nije jasno šta je tačno bila meta projektila.

Nešto kasnije, Pentagon je potvrdio ovu informaciju, navodeći da su projektile ispalili Huti, dok su vlasti u Tel Avivu procenile da je meta raketa bio Izrael.

Bajdenove poruke o prekretnici istorije

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden pozvao je Amerikance da se ujedine i stanu iza podrške Izraelu i Ukrajini, ističući da SAD moraju ostati “svetionik sveta“ i pretnja svim neprijateljima demokratije

Sve Bajdenove poruke pročitajte na ovom linku.

CNN: Danas neće biti otvoren humanitarni koridor

Granični prelaz Rafa između Egipta i Pojasa Gaze, putem kojeg je trebalo da bude dostavljena humanitarna pomoć, neće biti otvoren ni danas, prenosi Si-En-En.

Juče je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus naveo da su kamioni sa humanitrnom pomoći „utovareni i spremni za polazak“ čim se otvori prelaz Rafa na granici Egipta i Gaze i izrazio očekivanje da će se to dogoditi danas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.