Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas izjavio da je dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije zapeo zbog kršenja sporazuma od strane Srbije.

„Srbija je prekršila najmanje osam od 11 članova osnovnog sporazuma. A, to je kulminiralo pismom bivše premijerke Ane Bernabić, koja će sada biti predsednica skupštine Srbije, gde ona kaže da se praktično povlače iz osnovnog sporazuma i iz implementacionog aneksa iz Ohrida. Osnovni dogovor je barem uzajamno priznanje, de facto. Možda čak i više, ali je bar de fakto priznanje“, kazao je Kurti u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Ocenjuje da je Srbija praktično odstupila od dijaloga izjavama „nikada nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova, nikada nećemo prihvatiti teritorijalni integritet Kosova, niti stolicu Kosova u Ujedinjenim nacijama“.

Kaže da problem koji ima sa evropskim i američkim posrednicima je to što su tolerisali kršenje sporazuma, nepoštovanje sporazuma u kontinuitetu što je Beograd činio tokom meseci, nedelja, pa čak i cele 2023. godine, „što je kulminiralo 13. decembra na samitu Evropskog saveta, gde je gospođa Bernabić rekla da se povlače iz ovog sporazuma“.

„Verujem da postoje i koraci unazad. Jer u trenutku kada se prekrši sporazum i arbitar, posrednik ne kažnjava ovo kršenje, to je korak unazad. Zato što će razbijač ugovora ovo uzeti kao licencu da nastavi sa starim ponašanjem“, kaže Kurti.

Dodaje da Kosovo, čiji je on premijer je u potpunosti posvećeno Osnovnom sporazumu (o putu za normalizaciju odnosa), koji je pet puta ponudio da potpiše i pet puta odbijen.

Govoreći o odluci vlade da se primeni odluka Ustavnog suda o imovini manastira Dečani, Kurti kaže da su obavešteni da za članstvo Kosova u Savetu Evrope postoji samo jedan uslov a to je primena odluke Ustavnog suda.

„Bilo je tendencija da postoje i drugi preduslovi, ali postoji samo jedan preduslov. Sa naše tačke gledišta, ova stvar je zatvorena. Ove nedelje bi izvestilac Dora Bakojanis trebalo da preda svoj izveštaj odboru, da ga prosledi odboru, sredinom aprila treba da ga predamo i Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. U međuvremenu, krajem maja i mi ćemo postati punopravni članovi. I mislim da je to izvanredan istorijski i geopolitički trenutak. Ruska Federacija van, Republika Kosovo se pridružuje“, kaže Kurti.

Upitan da li bi vlada postupila kao sada da to nije bio uslov za članstvo u Savetu Evrope kaže da se prvo, ne slaže sa presudom Ustavnog suda.

„Pri zdravom razumu, kritični razlog… Nikada nisam razumeo kako manastir Dečani postaje stranka koja se bavi predmetima u Ustavnom sudu, ali i mnogim, mnogim drugim slučajevima. Ipak, moramo da se potrudimo sa lošim i zlim nasleđem, koje nije nimalo minimalno. I to je ono što mi radimo.“

O glasanju za smenu gradonačelnika četiri opština na severu Kosova Kurti kaže da će, poštujući administrativno uputstvo, pozvati sve građane da izađu i glasaju.

„Naravno, zainteresovan sam da što pre organizujem to glasanje“, kaže on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.