Španski parlament je danas dao konačno odobrenje zakonu o amnestiji katalonskih separatista koji su bili upleteni u neuspeli pokušaj proglašenja nezavisnosti 2017. godine. 

Zakon je podržala španska levičarska koaliciona vlada Pedra Sančeza, dve katalonske separatističke stranke i druge manje stranke. Izglasan je sa 177 prema 172 glasa u Donjem domu, a protivili su mu se konzervativna Narodna stranka i krajnje desni Voks.

Zakon o amnestiji mogao bi najviše da bude od koristi bivšem predsedniku regionalne katalonske vlade Karlesu Puđdemonu. On se trenutno nalazi u izgnanstvu u Belgiji nakon što je pobegao iz Španije posle neuspešnog pokušaja odvajanja Katalonije od Španije, koji je lično predvodio.

Zakon će se verovatno suočiti sa pravnim izazovima od strane viših sudova, pošto neki pravni stručnjaci dovode u pitanje njegovu ustavnost, jer kažu da bi stvorio nejednakost među španskim građanima dajući prednost jednima u odnosu na druge.

Od kada je preuzeo vlast 2018. godine, španski premijer Pedro Sančez fokusirao se na smanjenje tenzija u Kataloniji i tvrdi da je amnestija ključna za rešavanje tog procesa.

Ali amnestija je bila i politička potreba za Sančeza, koji je pristao na to zato što mu je bila potrebna podrška separatističkih poslanika u parlamentu kako bi uspeo da formira novu vladu.

Iako je amnestija popularna u Kataloniji, čak i među mnogim unionistima, desne opozicione partije, kao i Voks predvodili su proteste protiv nje u Madridu i drugim gradovima širom zemlje. Bilo je i kritičara amnestije unutar Sančesove Socijalističke partije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.