Skup podrške novinaru Vuku Cvijiću, koji je pre dva dana u centru Beograda fizički napadnut od strane direktora Srpskog telegrafa Milana Lađevića, počeo je oko 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, dok se u amfiteatru održava tribina pod nazivom „Nećemo dozvoliti da se prećuti“.

Na tribini govore glumica Svetlana Ceca Bojković, tužiteljka Bojana Savović, policajka Katarina Petrović, profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, glavni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović, glavni urednik portala KRIK Stevan Dojčinović, glavni urednik Vremena Filip Švarm, i pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo.

Glavna i odgovorna urednica „Radara“ Vesna Mališić ocenila je na početku skupa da će „ovo društvo nestati u ovolikom nasilju u kom smo okruženi“, dodajući da joj je Vuk Cvijić preneo da večeras ne želi da se obrati i da „ne želi da bude vest“.

Tužiteljka Bojana Savović istakla je na tribini da „verbalne pretnje koje drugo traju prerastaju u fizičke“.

„Ono što me zabrinjava je institucionalno i pravno nasilje. Izostanak sankcije je nešto što mene zabrinjava“, rekla je ona.

„Mi smo svi kao društvo oguglali na mnoge stvari na koje nismo smeli da oguglamo“, dodala je ona.

Prisutnima su se takođe obratili i glumica Svetlana Ceca Bojković i reprer Marko Šelić Marčelo.

Bojković je izjavila da smo u „velikoj opasnosti da postanemo društvo nasilja“.

„Mi smo u velikoj opasnosti da postanemo društvo nasilja i tome prisustvujemo svakodnevno. Tako da to jeste velika opasnost. Nažalost, takva klima koja vlada u našem društvo stvata to, ali ja mislim da se to može preokrenuti“, istakla je ona.

Marko Šelić Marčelo istakao je da naša država nije protiv nasilja, već naprotiv.

„Nažalost, naša država jeste nasilje. Država to nasilje inspiriše, toleriše, štiti i hvali“, rekao je Marčelo.

Podsetimo, Cvijić je na VMA otišao nakon što ga je oko 13 časova u centru Beograda, u Kosovskoj ulici, pesnicom udario Milan Lađević, suvlasnik Medijske mreže, u čijem je sastavu i Srpski telegraf i portal Republika.

Lađević je negirao da je udario Cvijića, tvrdeći da je Cvijić njega napao i da je inscenirao pad.

Nalaz lekara sa Vojno-medicinske akademije (VMA), koja je u sredu, na dan napada, bila dežurna, potvrdio je da je novinar Radara Vuk Cvijić zadobio povrede u predelu vilice sa desne strane, prenosi N1.

Mnoge javne ličnosti nakon napada javno su se oglasile i pružile podršku Cvijiću. Redakcija Radara poslala je i otvoreno pismo nadležnim državnim organima i poručila da neće dozvoliti da se ovaj napad zataška.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.