(Beta-AFP) – Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Hamas da prihvati sporazum o prekidu vatre koji je predložio njegov američki kolega Džozef Bajden, saopštila je Jelisejska palata.

„Taoci, uključujući naša dva sunarodnika, moraju konačno biti vraćeni svojim porodicama. Patnja Palestinaca u Gazi mora da bude okončana“, rekao je Makron u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

„Reformisana i ojačana Palestinska vlast mora da obezbedi upravljanje Gazom, a ta teritorija da postane sastavni deo buduće palestinske države“, dodao je Makron.

Francuski predsednik je izrazio svoju posvećenost za bezbednost Izraela i ponovio da je „Francuska odlučna da doprinese miru i bezbednosti za sve“.

Makron je 24. maja o tim pitanjima već razgovarao sa premijerom Katara Mohamedom bin Abdelrahmaneom Al-Tanijem i ministrima spoljnih poslova Saudijske Arabije, Egipta i Jordana u Jelisejskoj palati.

Predsednik Francuske je pozvao na „najveću uzdržanost“ na granici između Izraela i Libana, gde je poslednjih dana pojačana razmena vatre, kao i ciljani napadi koje je Izrael izvršio na libanskoj teritoriji.

Francuska ostaje „potpuno posvećena sprečavanju bilo kakvog rizika od zaoštravanja tenzija“ i „promovisanju diplomatskog rešenja“.

Prema njegovim rečima, francuske vlasti će sa međunarodnim partnerima izvršiti pritisak na Iran da „poštuje svoje međunarodne obaveze“ u nuklearnim pitanjima.

Pariz je, zajedno sa Londonom i Berlinom, u ponedeljak Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) podneo predloženu rezoluciju kojom se Iran osuđuje zbog nedostatka saradnje sa tom agencijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.