Egipat je dobio „pozitivne signale“ palestinskog Hamasa o potencijalnom primirju sa Izraelom u Pojasu Gaze, rekao je danas jedan visoki zvaničnik – preneo je medij blizak egipatskoj obaveštajnoj službi „Al Kahera Njuz“.

„Hamas će dati svoj odgovor o predlogu o primirju narednih dana“, rekao je taj izvor – prenela je agencija AFP.

Egipat sa SAD i Katarom posreduje u nastojanju da se prihvati primirje koje je prošle nedelje predložio američki predsednik Džozef Bajden.

Taj „visoki zvaničnik“ je rekao da članovi Hamasa obavestili da „ozbiljno i pozitivno razmatraju predlog o primirju“, prenela je „Al-Kahera Njuz“ dodavši da je Egipat „dobio pozitivne signale Hamasa koji ukazuju na njegovu sklonost primirju“.

Vođe Hamasa su odvojeno pozvane u Kairo da razgovaraju o svim detaljima, rekao je taj izvor.

U utorak su vlasti Katara koje su posrednik rekle da čekaju „jasan stav“ Vlade Izraela o planu za primirje.

Bajdenov plan predviđa šetomesečno primirje uz povlačenje izraelskih snaga iz gusto nastanjenih zona u Gazi, oslobađanje jednog broja talaca koji su na toj palestinskoj teritoriji, pre svega žena i bolesnih, a, s druge strane, oslobađanje Palestinaca iz zatvora u Izraelu.

Grčka RTV SKAI je danas prenela da su lideri 16 država danas zajedničkom izjavom podržali predlog Bajdena za prekid vatre u Pojasu Gaze. Lideri te grupe država, među kojima i Srbije, pozvali su Vladu Izraela i Hamas da naprave „neophodne konačne kompromise“ da bi zaključili sporazum i „doneli olakšanje i porodicama naših talaca i porodicama sa obe strane užasnog sukoba“ u pojasu Gaze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.