„Taj čovek je mene seksualno uznemiravao pre 15 godina, ja sam tada imala 21 godinu, bila sam mlada, neiskusna, plašila sam se, nisam imala hrabrosti da izađem u javnost sa tim, ali je došlo vreme da se takvom ponašanju stane na put. FPN je jedna visokoobrazovna institucija koja nas uči multidisciplinarnim stvarima i ne zaslužuje da ima takvog čoveka za dekana. Taj čovek je to radio pre 25 godina, meni se to desilo pre 15 godina, 2009, danas živimo u 2024. godini gde se to i dalje dešava.“

Ovo nije jedno od anonimnih svedočenja koja su se prošle nedelje pojavila na društvenim mrežama, nakon vesti da je Slaviša Orlović izabran za dekana Fakulteta političkih nauka. U petak, posle celodnevnog protesta koji su organizovale studentkinje, kao i pravne zavrzlame koja je trajala celog dana, profesor Orlović na kraju nije potvrđen kao dekan.

Dva pitanja su u slučaju Orlovića ključna. Da se nije kandidovao za dekana, da li bi konačno u javnost izašlo sve što je desetine studentkinja ispričalo da su preživele – seksualno uznemiravanje, uključujući i, kako su navodile, doslovno zaključavanje u njegovom kabinetu – i da li bi se iko usprotivio njegovom izboru? Drugo je šta će sada da uradi FPN (i Beogradski univerzitet, i da li će da reaguje tužilaštvo i druge institucije) pošto je ova javna tajna bila decenijama „zaključana“ u „arhivi“ fakulteta?

Jer sad više nije anonimno, iako ni to nije trebalo da bude izgovor da se ne uradi ništa. Sada je jedna od njih javno pod imenom i prezimenom optužila Orlovića.

To je Milana Lazić, bivša studentkinja FPN-a, čija je neanonimna izjava na početku teksta i koja je tog dana kada su Orlovića nasilno i prozivzakonito pokušali da izglasaju za dekana očigledno po nekom političkom dogovoru, javno upitala:

„Da ste vi roditelj i imate ćerku od 20-21-22 godine, i pošaljete je na FPN gde postoji određeni profesor koji 25 godina seksualno uznemirava devojčice, da li biste se osećali bezbedno? I 2014. godine jedna devojka ga je optužila za seksualno uznemiravanje. Da li takav čovek deset godina kasnije zaslužuje da dobije dekansku poziciju i da i dalje to radi javno?“

A potom je pozvala studentkinje koje su imale iskustva seksualnog uznemiravanja da formalizuju svoju prijavu i pošalju je poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 13. JUNA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.