Treći dan skupštinske rasprave započeo je poslaničkim pitanjima, a najčešće teme bile su iskopavanje litijuma i zdravstveni sistem.

Poslanik Demokratske stranke Nenad Mitrović rekao je da su najveći proizvožači litijuma Australija, Čile i Kina, i da bi Vlada trebalo da organizuje putovanje u te zemlje kako bi se delegacija uverila u tehničke standarde u rudnicima.

Predložio je da, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u delagiciji budu ekološki aktivisti, kao i novinari Ljubica Gojgić, Jovan Memedović, Žaklina Tatalović, Goca Uzelac i Milomir Marić, koji bi snimili reportaže o „visokim standardima Rio Tinta“ i razgovarali sa građanima koji žive u blizini rudnika.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović pitala je ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića zašto u ministarstvu još stoji nacrt prostornog plana Srbije, kao krovni dokument za sva ostala planska dokumenta Republike Srbije i kako se onda usvajaju ostali planovi.

„Zašto još nemamo strategiju upravljanja mineralnim resursima, s obzirom na to da zaključujemo Memorandum o razumevanju o strateškim sirovinama, a još uvek nemamo jasnu i preciznu analizu stanja svih mineralnih sirovina, podzemnih voda, geotermalnih resursa. Kako je moguće da se zaključuju bilo kakvi međunarodni ugovori, ukoliko Republika Srbija nema strategiju upravljanja mineralnim resursima“, pitala je poslanica Ministarstva rudarstva i energetike.

Poslanica Zeleno levog fronta Marina Mijatović postavila je pitanja ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru da li u Srbiji postoje usvojeni protokoli za vođenje trudnoće i porođaja.

„Naša medicina ne poseduje nijedan ginekološko-akušerski dokument koji je važan ženama koje bi dobile informaciju kako funkcionišu klinike za ginekologiju i akušerstvo. Ko vodi brigu o specijalizacijama? Da li ministrstvo poseduje godišnji program za rad i razvoj zdravstvenih ustanova? Zašto se još uvek nisu formirali zdravstveni centri kada su imali obavezu po zakonu o zdravstvenoj zaštiti da budu formirani“, pitala je poslanica.

Miloš Parandilović iz stranke Novo lica Srbije rekao je da žene imaju strah od porođaja jer „su naprednjaci razorili sve“.

„A onda se pojaavi novopečena ministraka da vodi rat protiv novog svetskog poretka jer je truli zapad kriv za raspad države“, rekao je on.

Ocenio je da Rio Tinto dolazi u Srbiju kako bi „Aleksandar Vučić i njegov brat, Siniša Mali i njegov brat i Ana Brnabić i njen brat, postali milijarderi“.

Milija Miletić sa liste Srpske napredne stranke je ministru Lončaru postavio pitanje koje je postavljao i čitav Lončarov prošli mandat, o mogućem vraćanju službe Hitne pomoći u mala mesta kao što je Svrljig, te ponovio da ima poverenja u ministra da će to ostvariti

Slobodan Petrović iz stranke Srbija centar pitao je koliko timova ima Zavod za urgentnu medicinu u Beogradu i da li je taj broj dovoljan u odnosu na broj stanovnika.

Irena Živković iz Stranke slobode i pravde pitala je kada će biti objavljeni podaci o poslovanju Zi Đina i o količinama koje ta kineska kompanija izvozi iz Srbije.

„Koji interes ima Srbija što Zi Đin izvozi koncentrat, a ne finalni proizvod, od toga Srbija ima samo štetu“, rekla je Živković.

Poslanici su pitali nadležne i o statusu zaposlenih u pravosuđu, o Kancelariji za dijasporu, besplatnim udžbenicima, a kako je najavljeno, i posle podne biće održana sednica na kojoj će poslanici postavljati pitanja direktno predstavnicima vlade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.