Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnej, izdao je naređenje da se napadne Izrael u znak odmazde za jučerašnje ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, prenela su trojica iranskih funkcionera, a objavio Njujork tajms.

Direktiva je izdata na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, dodaje se u izveštaju, a prenosi Jerusalim post.

„Nakon ovog strašnog, tragičnog događaja koji se dogodio unutar granica Islamske Republike, naša je dužnost da se osvetimo“, napisao je Ali Hamnej na X-u.

Hamas je saopštio da je Hanije ubijen zajedno sa svojim telohraniteljem u, kako se navodi, izraelskom napadu na njegovu rezidenciju nakon što je učestvovao na inauguraciji iranskog predsednika, ali Izrael još uvek nije potvrdio da su njegove snage zaista ubile Hanijea.

Prema pisanju CNN-a, ubistvo Hanijea moglo bi da dovede do eskalacije sukoba na zapaljivom Bliskom istoku, ali bi moglo i da ugrozi nastavak pregovora o prekidu vater u Pojasu Gaze, s obzirom na to da je Hanije važio za jednog od „najmekših“ i najpragmatičnijih vođa Hamasa.

Američki sekretar Antonio Guteres izjavio je da nakon jučerašnjeg napada u Teheranu postoji ogromna opasnost od produbljivanja sukoba u regionu, dodajući da međunarodna zajednica treba da radi zajedno kako bi dovela do deeskalacije i pokušala da spreči „svaku akciju koja bi mogla da gurne ceo Bliski istok u provaliju“.

Gardijan piše da se može očekivati da će Hezbolah veoma brzo odgovoriti na ubistvo Hanija. Hezbolah tvrdi da se njegov visoki vojni komandant Fuad Šukur nalazio u zgradi u Bejrutu koja je prekjuče bila meta izraelskog napada, koji je Izrael izveo u znak odmazde za raketni napad u kom je na Golanskoj visoravni minulog vikenda ubijeno dvanaestoro dece. Da li je Fuad Šukur ubijen tokom napada na tu zgradu – i dalje se sa sigurnošću ne zna, iako Izraelci tvrde da su ga likvidirali. Poznato je da je Šukur bio desna ruka lideru Hezbolaha Hasanu Nasralahu, i da je bio taj koji je nabavljao većinu modernog naoružanja.

Sahrana Hanijea i njegovog telohranitelja održana je jutros u Teheranu, nakon čega će njihova tela biti prenesena u Dohu. Ajatolah Ali Hamnej održao je molitvenu službu, nakon čega su kovčezi dvojice nastradalih u specijalnoj povorci izneti na milionima ljudi preplavljene ulice Teherana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.