„Ovaj meč sam posvetila mom pokojnom ocu. Ali… Nikada nisam osetila udarac te jačine. Koliko god da sam hrabra i borbena i da mi je bitna pobeda – bitnije mi je zdravlje. Iza sebe imam višegodišnje iskustvo, ali me je posle tog udarca previše zabolelo i rekla sam sebi da je dosta. Izlazim uzdignute glave. Za mene je pobednik onaj ko uđe u ring.“

Ovako je zvučala izjava italijanske bokserke Anđele Karini, koja je posle 45 sekundi predala meč osmine finala Alžirki Imani Kelif. Razlog je „prevelika razlika među njima“.

Karini je dobila dva udarca u bradu, drugi joj je krvlju uprljao šorts, a onda je pala na kolena. Odbila je da se rukuje sa svojom protivnicom, Kelif, koja je prošle godine diskvalifikovana sa Svetskog šampionata za žene, jer nije prošla „testove za polnu podobnost“.

Predsednik Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) Umar Kremlev, rekao je tada da su DNK testovi „pokazali da Kelif ima XY hromozome, što je kombinacija za muškarce, a ne za žene, te da je zbog toga isključena iz takmičenja“.

Međutim, uprkos zabrani na tom takmičenju, Kalif i bokserka sa Tajvana, Lin Ju-Ting (koja deli „sličnu sudbinu“), dobile su dozvolu da učestvuju na Olimpijskim igrama.

Karini je rekla da je po saznanju sa kim se takmiči, „želela da proba, da nije htela da unapred odustaje“, i dodala da nije tu da „sudi, govori šta je fer, a šta ne“.

Međutim, sa pravom „nevoljom“ – ako se to meri po broju komentara i diskusija na njen račun – suočila se sama Alžirka Imani Kelif.

Brojne javne ličnosti komentarisale su da „nema zvanične potvrde kog je bokserka pola“, ili „da je muško“, ili da je „transrodna osoba“ i slično.

Kako se Kelif nije oglasila, spekulacije su nastavljene: „Ona ima DSD„.

DSD (Differences of Sex Development) je stanje koje se manifestuje na reproduktivni i fizički razvoj – a može da rezultira time da osobe koje izgledaju kao žene, imaju muške hromozome ili anatomiju.

Kada je sport u pitanju, mnogi su gledišta da bi ravnopravno učešće sportista sa DSD-om u sportskim takmičenjima bilo „upitno i diskutabilno“. Sportisti sa određenim tipovima DSD mogu da imaju povećani nivo testosterona ili druge fizičke karakteristike – prednost u snazi, brzini ili izdržljivosti.

Tako, Međunarodna atletska federacija (IAAF) i Međunarodni olimpijski komitet (IOC), uspostavili su pravila za regulisanje učešća sportista sa DSD kako bi se osigurala ravnopravnost u takmičenju.

Međutim, to nikako nije potvrđeno na slučaju alžirske bokserke, tako da sve ostaje na istom nivou. Spekulisanje.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je izdao saopštenje u kojem je potvrđeno da su obe bokserke „poštovale pravila za prijavu na takmičenje i da se bore na međunarodnim bokserskim takmičenjima u ženskoj kategoriji već dugi niz godina“.

MOK je optužio IBA da je promenila rodna pravila u sred Svetskog prvenstva 2023. godine, prenosi Gardijan.

„Agresija koja se trenutno vrši nad ove dve sportistkinje, potpuno je zasnovana na samovoljnoj odluci, koja je doneta bez ikakve legitimne procedure. Njih dve se već dugi niz godina takmiče u priznatim i vrhunskim svetskim takmičenjima.“

Olimpijski komitet Alžira saopštio je da snažno osuđuje „neetičko targetiranje i omalovažavanje njihove sportistkinje Imani Kelif“.

„Ovakvi napadi na njenu ličnost i dostojanstvo su duboko nepravedni, posebno sada, u trenutku kada se priprema da se popne na vrhunac svoje karijere učešćem na Olimpijskim igrama. Preduzeli smo sve potrebne mere da zaštitimo našu šampionku.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.