Nemiri u širom Velikog Britaniji, zbog ubistva tri devojčice u Sautportu početkom prošle nedelje, eskalirali su tokom vikenda.

Više od 150 ljudi je uhapšeno, dok je policija pokušala da spreči demonstrante koji su bacali dimne bombe, kamenje i flaše, započinjali požare u Liverpulu, Halu, Bristolu, Mačesteru, Belfastu, Roteramu, Midlsborou, Boltonu i drugim gradovima, piše BBC.

Premijer Kir Starmer obećao je „punu podršku“ policiji u akcijama protiv „ekstremista“ koji pokušavaju da „poseju mržnju“. Takođe je zakazan hitan sastanak Kobri, posebnog odbora britanske vlade za reagovanje u vanrednim situacijama, koji okuplja ministre, državne službenike, policiju i obaveštajnu službu.

Ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper opisala je prizore protesta kao  „potpuno užasnim“ i rekla da policija ima podršku vlade da preduzme „najsnažniju akciju“.

Portparol britanskog premijera rekao je da su „pravo na slobodu izražavanja i nasilni neredi koje smo videli dve potpuno različite stvari.“

„Nema opravdanja za bilo kakvo nasilje i vlada podržava policiju i poziva na preduzimanje svih neophodnih mera da bi naše ulice bile bezbedne“, rekla je portparolka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.