Rastući broj turista u Španiji, sve veće cene stanova i neuspešne politike za suzbijanje prekomernog turizma, doprineli su nastanku situacije koja je „potpuno van kontrole“, kažu iz Uneska.

Kako dodaju, neuspeh vlade u rešavanju ovih pitanja, mogao bi da izazove još veće talase protesta protiv masovnog turizma širom Evrope.

Poslednjih nedelja na desetine hiljada demonstranata šetalo je ulicama najpoznatijih španskih destinacija i pozivalo na ograničavanje masovnog turizma i preispitivanje poslovnog modela za koji kažu da je podigao cene stanova i proterao lokalno stanovništvo iz gradova.

Od Malage do Majorke i Gran Kanarije do Granade, organizatori protesta tvrde da nisu protiv turizma, samog po sebi, već žele uravnoteženiji pristup, prenosi Gardijan.

To je mišljenje koje je ponovio Peter Debrin, Uneskov viši projektni službenik za održivi turizam.

„Situacija je poptuno van ravnoteže“, dodao je uz objašnjenje da postoji bezbroj faktora koji objašnjavaju zašto se mnogi u Španiji – jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu – protive protiv turizmu.

Glavna stvar koja im smeta jeste tambena kriza.

Turizam je dodatno pogoršao stanje sa pristupačnošću stanovanja, pošto kratkoročni smeštaj za turiste istiskuje lokalno stanovništvo sa tržišta.

Debrin dodaje da je to ono što je frustriralo stanovnike najpopularnijih španskih gradova.

Mnogi radnici sa Ibice nisu imali izbora osim da žive u kombijima, kamp-prikolicama i šatorima, dok su stanovnici Malage lepili nalepnice na kojima piše „ovde je nekada živela porodica“ ili „idite kući ”.

Destinacije širom Španije dugo pokušavaju da se suprotstave onome što lokalni ljudi opisuju kao „antisocijalno ponašanje“, uvođenjem kodeksa oblačenja, suzbijanjem prodaje alkohola i zabrana seksualnih lutaka i kostima na javnim mestima.

Unesko već dugo promoviše putovanja, ukazujući na njihovu jedinstvenu mogućnost da podstaknu uvažavanje kulturnog nasleđa širom sveta. Ali u vreme društvenih mreža, to je teže, kaže Debrine.

„Živimo u eri selfi-motivisanog turizma. Turisti žele samo da fotografišu nešto, odbijajući da razmisle kakav je značaj tog nekog spomenika ili slično.“

Španci koji su protestovali protiv masovnog turizma prskali su turiste pištoljima na vodu i nosili transparente sa natpisima „Idite kući“ ili „Niste dobrodošli“.

Debrine je te akcije opisao kao „ekstremne i nepotrebne“, ali kaže da su oni nekakva vrsta odgovora na frustraciju i da ne treba da očekujemo da taj odgovor nestane pre nego što vlada ne učini nešto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.