Kompanija Rio Tinto najoštrije demantuje navode koje je magazin „Nedeljnik“ objavio u članku „Ne damo Jadar: Procurela bušotina Rio Tinta, uništila useve u Gornjim Nedeljicama“.

Budući da je aktivista ovog udruženja Nebojša Petković ponovo izneo u javnost netačne tvrdnje protiv Projekta „Jadar“, kompanija Rio Tinto oštro demantuje lažne vesti koje navedena osoba plasira u javnost u cilju uznemiravanja građana i širenja panike.  

U članku se, prema rečima Petkovića, navodi da je iz jedne od bušotina Rio Tinta izašla tečnost koja je uništila useve na njivi u kojoj se nalazi. Kompanija Rio Tinto ovo izričito demantuje.

Tvrdnja da pijezometri cure je apsolutno netačna. Na prikazanim snimcima, ne vidi se curenje pijezometra, ali se vidi minimalna količina vlage oko same konstrukcije i oštećenje betonskog materijala konstrukcije pijezometra, što upućuje na namerno oštećenje. I ranije smo imali situacije da predstavnici udruženja Ne damo Jadar vandalizuju i oštećuju pijezometre, a snimke namernog oštećivanja pijezometara su i sami objavljivali na društvenim mrežama.

Sasušeni usevi oko pijezometara se ne mogu dovesti u vezu sa pijezometrima imajući u vidu vremenske uslove, ekstremne temperature i činjenicu da je reka Korenita presušila.

U prilogu šaljemo fotografije pijezometara sa pomenute lokacije iz aprila 2024. godine kada su usevi neometano rasli i bili u dobrom stanju.

Tokom dosadašnjih istražnih radova u dolini Jadra ugrađeno je ukupno 176 pijezometara od kojih je 51 dubok i 125 plitkih – ispod 30m dubine. Svaki od objekata je ugrađen uz poštovanje zakonskih i stručnih procedura. Pijezometri su opremljeni zaštitnom kapom ili zaštitnim kavezom ispod kojih se nalaze automatski merači nivoa i pritiska vode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.