Pre nego što je u lajv prenosu na platformi X ugostio bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, tehnološki milijarder Elon Mask je korisnicima dao objašnjenje.

„Ovo nije intervju, već razgovor – jer niko nije sasvim opušten i ono što jeste kada ga intervjuišu.“

Zbog toga Mask nije postavljao pitanja, već je svog sagovornika puštao da priča šta želi i kojim tokom želi.

Razgovor je počeo posle otklanjanja tehničkih poteškoća, a bivši američki predsednik je pričao o nedavnom atentatu, o ceni slanine, bezbednosti granica i „nuklearnom zagrevanju“.

The Atlantic piše da ova dva čoveka, koja su inače opsednuta spektaklom, nisu privukla dovoljno pažnje, već je njihov tekst bio „vijugav i dosadan, bez drame, a Tramp je nesmetano lagao i iznosio najnerelevantnije informacije“.

Kada bi, umoran, Tramp utihnuo, Mask bi se zamislio i ponudio novu temu.

Razgovor Maska i Trampa, u udarnom terminu, značio je zvanični povratak bivšeg američkog predsednika na platformu koja je odigrala ogromnu ulogu u njegovom političkom usponu.

Od 2015. do 2021. godine, Tramp je na Twitteru imao jedan od najuticajnijih naloga. Međutim, njegov nalog je privremeno zabranjen nakon nasilja 6. januara.

Mask je vratio Trampov nalog 2022. nakon što je preuzeo kupio Twitter – ali republikanski kandidat za predsednika i njegove pristalice jako retko objavljuju bilo šta na toj mreži.

Iako je Maskov povratak trebalo bi da bude trijumfalni trenutak – ne samo za njega, već i za Maska i njegovu platformu, to je imalo suprotan efekat. „Obojica su izgledala malo i smešno, smeštena u svojim bezbednim prostorijama, dok se obraćaju publici“, piše dalje The Atlantic.

Međutim, Mask je donekle bio i iskren, piše dalje ovaj magazin. Ponudio je korisnicima uvid u razgovor između milijardera i velikih elita koji se obično vode iza zatvorenih vrata.

Iako je Mask na početku razgovora bio zainteresovan za to kako je Tramp doživeo iskustvo kada umalo nije poginuo, njih dvojica su brzo krenula da diskutuju o temama koje su im inače bitne: imigracija, državna potrošnja i ekscesi levice.

Tramp je pohvalio Maska zbog otpuštanja radnika koji su štrajkovali, sugerišući da je to „sjajno“. Svakih nekoliko minuta, jedan od njih bi zastajao kako bi pohvalio drugog.

„Čestitam. Ovo je super. Ti si stvarno zanimljiv lik“, rekao je Tramp Masku, a onda je dodao da su njegova električna vozila „neverovatan izum koji ne bi svi trebalo da imaju“.

Mask bi promrmljao „hvala“ i nastavio dalje dok ga Tramp ne bi prekinuo rečenicom poput: „Definitivno imate plodan i blistav um“.

Kako je veče odmicalo, obe strane su više puta spominjale koliko je njihov razgovor važan. Mask je tvrdio, bez detaljnijih objašnjenja, da su hakeri napali X, kako bi preplavili servere kompanije i zaustavili razgovor.

The Atlantic tvrdi da razgovor ove dvojice predstavlja „lutanje muškaraca koji su izolovani i odvojeni od stvarnosti i prosečnih građana. Oni su radikalizovani i zarobljeni u bablu sopstvene publike“.

Iako u tekstovima koje povremeno piše Mask, možemo da vidimo druge moćne ljude – direktore kompanija, medija, korporativnih odbora – kako mu se udvaraju, ovog poneeljka je upravo vlasnik X-a bio onaj ko je bio naklonjen Trampu.

Mask je protekle dve godine neprekidno radio na pretvaranju Twittera u krajnje desničarsku društvenu mrežu, a taj trud je sada i zaokružen: Donald Tramp se vratio na X.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.