Kada su 2. juna uveče krenuli da pristižu rezultati lokalnih izbora, utučenost opozicije zbog pobede koalicija okupljenih oko Srpske napredne stranke bila je razvejana zbog jedne, činilo se, svetle opozicione tačke – Niša.

Satima su se nizale šale i „mimovi“ o Nišu kao onom poslednjem selu u okupiranoj Galiji, a onda se, kao što to u Srbiji obično biva, desio preokret. I nekako se nikad ne desi preokret u korist „slabijih“.

Nešto više od dva meseca nakon što je ujedinjena niška opozicija jednu noć i jedno jutro slavila trijumf, izabran je novi gradonačelnik najvećeg grada na jugu zemlje. Prvi čovek ovog grada u narednom periodu biće Dragoslav Pavlović, prvi na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Niš sutra“. 

Pavlović je izabran za gradonačelnika na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Niša koja je trajala neverovatnih 18 sati i 30 minuta: počela je 12. avgusta u 10 časova, a završila se u ne toliko sitnim jutarnjim satima 13. avgusta, u 4.30.

Za izbor Pavlovića glasali su 30 odbornika iz redova izborne liste „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ i jedan odbornik Ruske stranke, odnosno 31 odbornik, od ukupno 61 u niškoj skupštini. 

Pavlović je, kako su preneli mediji, inženjer elektronike zaposlen u Elektrodistribuciji Niš, nekadašnji direktor JKP „Mediana“ i nekadašnji pomoćnik gradonačelnika.

Pavlović je, podsetimo, proglasio pobedu u Nišu 3. juna, pošto je to prethodno uradila opozicija. Ali on je imao i dodatni adut u vidu Ruske stranke. 

Čovek koji je nakratko – mada je po mnogima to i dalje – bio nada svih koji se ne slažu sa lokalnim ili nadlokalnim politikama SNS-a, dr Dragan Milić, nosilac liste istoimene grupe građana u niškom parlamentu, rekao je dan posle sednice da će opozicija preduzeti pravne korake zbog svih nepravilnosti na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Niša.

On se u izjavi za FoNet zapitao da li je Niš zaista dobio gradonačelnika ili „fantoma noći, Drakulu“.

„Mi nemamo mnogo izbora, možemo da se samozapalimo ispred Skupštine grada ili da uđemo bajonetima. Jedino što nam je stvarno preostalo je da u pravnoj formi sastavimo i Upravnom sudu predamo spisak svega što nije bilo u skladu sa pravnom procedurom“, rekao je Milić posle sednice koja je trajala duže od 18 sati.

A da ono galsko selo ipak postoji na jugu, pobrinula se centralna niška opština Medijana. Na njeno čelo došao je Mladen Đurić, iz Grupe građana „Dr Dragan Milić“. Predsednik Skupštine Medijane biće pravnik Miloš Nešić iz koalicije „Biramo Niš“.

Opozicija u toj opštini ima 16 odbornika, a koalicija okupljena oko SNS-a ima 11.

Jedan od prvih Đurićevih poteza, kako su preneli mediji, bilo je ukidanje 40 plaćenih političkih pozicija i ušteda od 150.000 evra na godišnjem nivou u gradskoj opštini Medijana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.