Pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Boris Ruge ocenio je danas u Prištini da odluke u vezi sa mostom preko reke Ibar, koji povezuje južni i severni deo Kosovske Mitrovice, treba da se donesu kroz dijalog i na koordinisan način.

„NATO je ponosan što je 25 godina osigurao bezbedno okruženje za sve na Kosovu. Danas smo sa predsednicom Vjosom Osmanij sagledali ono što je postignuto. O mostu preko Ibra podvukao sam stav NATO-a da odluke treba da se donose kroz dijalog i na koordinisan način“, napisao je on na platformi Iks.

Osmani je na Fejsbuku napisala da je na sastanku sa Rugeom istakla zahvalnost za doprinos NATO-a i posvećenost prijemu Kosova u tu organizaciju.

„Kosovo je spremno da doprinese transatlantskom jedinstvu u odbrani zajedničkih vrednosti mira, demokratije i slobode“, ocenila je Osmani.

Međunarodni predstavnici se protive planu Vlade Kosova da se most na Ibru u Mitrovici kojim idu pešaci, otvori i za vozila.

Iako je otvaranje mosta na Ibru više puta najavljivano, ni premijer Kosova Aljbin Kurti, ni ostali kosovski zvaničnici ne pominju datum kada bi to moglo biti.

Prošle nedelje je pozitivno ocenjeno građevinsko stanje mosta za saobraćaj motornih vozila.

Vlada Kosova je najavila da predstoje razgovori s građanima i udruženjima i „sveobuhvatna kampanja o koristi i ciljevima“ otvaranja mosta, a jedan takav sastanak je održan prošle nedelje u Skupštini Opštine Severna Mitrovica.

Otvaranju mosta na Ibru se protive predstavnici SAD, zemalja „velike petorke“, EU i KFOR koji svi zahtevaju da se o tome postigne dogovor u okviru dijaloga Srbije i Kosova koji se vodi u Briselu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.