Akademik Janez Milčinski ispitivao je predeo oko zamka Turjak u Sloveniji. Nadlećući taj zamak, pilotu Todoru Marčetiću iz Zagreba, koji je upravljao helikopterom, Milčinski je rekao: „Ovde je grob oca akademika Matije Bećkovića“. Pilot je te reči naveo u pismu koje mi je poslao, a potpisao ga je i akademik Milčinski. Priložio je i fotografiju zamka snimljenu iz helikoptera.

U knjizi objavljenoj ovih godina, na spisku pobijenih zarobljenika na kraju rata u Sloveniji našlo se i očevo ime: „Turjak, 18. maj 1945. Kapetan Vuk Bećković, odbio da se preda“.

Tamo sam otišao i ja 21. juna 2024. godine.

Posle skoro osamdeset godina peli smo se uporedo ka zamku Turjak. I nisam znao da li ja njemu domahujem sa onog ili on meni sa ovog sveta

Najveća neispunjena želja Majke Zorke bila je da uzme u naručje hiljade sveća pa da ih na Sloveniju baci iz aviona.

Ovo je jedno poglavlje u novoj knjizi jednog od najvećih srpskih pesnika akademika Matije Bećkovića „Majka Zorka“.

U knjizi koja je trebalo da nastane kao autobiografija, a koja je upravo izašla u izdanju „Vukotić media“, akademik je iz svojih rukopisa i rukopisa svoje majke napisao bolnu porodičnu biografiju.

O kojoj je mnogo zna. I još više ne zna.

Nedeljnik je dobio ekskluzivno pravo da objavi delove ove porodične autobiografije, o ocu, koja i počinje ovim saznanjem, i njegovom odlasku u dvorac Turjak u Sloveniji, gde se sada veruje da je ubijen njegov otac Vuk.

I to posle osamdeset godina!

A kako je izgledalo pre toga, pročitajte u novom broju Nedeljnika…

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 22. AVGUSTA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.