Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da kada je reč o temi tema iz oblasti metala od strateškog značaja da su u „Srbiji uzavrele strasti, da Francuska Srbiji može da pomogne ali da je Srbija suverena zemlja koja mora sama da donosi odluke.“

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Palati Srbija da je srećan smo što se vratiio u Srbiju.

„Želim da uputim poruku prijateljstva Francuske Srbiji, i da na najodluičniji način poručim da je Srbiji mesto u EU. Puno toga se promenilo na međunarodnoj sceni, ali za zadnjih pet godina naša saradnja je sve bolja. Ojačala je naša ekonomska saradnja, dugoročno smo angažovani na infrastrukturnim projektima, i naši međunarodni odnosi doživeli su novi uzlet – ojačana je saradnja u oblasti ekonomije, saradnja u oblasti zdravstva, kulture. Privredne delatnosti su sve brojnije u oba smera i su sve uspešnije“, rekao je Makron.

On je naveo da je Francuska agencija za razvoj izdvojila od 2019. od kada je u Srbiji izdvojila skoro 600 miliona evra, kao i da dalje razvija svoje aktivnosti u Srbiji.

„Naši stručnjaci rade na pružanju podrške sprovođenju reformi, ekološkoj i energetskoj tranziciji Srbije. Razmena kulture i intelektualne delatnosti je doživela uspon. Spone koje nas vezuju su i sport i sportisti. Kako da ne spomenem Novaka Đokovića, vašeg heroja kojeg ste slavili i kojeg smo mi slavili, i koji je ostvario ogroman uspeh. Vratio sam se u Srbiju da vidim kako da gradimo naš zajednički put u evropskom kontesktu, jer u vetu i Evropi ima mnogo tenzija. Rat se sa agresijom Rusije na Ukrajinu vratio u Evropu. Moja poruka je jednostavna – Evropskoj uniji je potrebna jaka i demokratska Srbija, a Srbiji jaka EU kako bi branila njene interese. Srbija može da bude zamajac za ceo region i odlučni smo da joj pružimo podršku u razvoju ekonomije, vladavine prava svakodnevnog života“, istakao je predsednik Francuske.

On je istakao i da želi da Srbija ostvari napredak u pregovorima sa EU i da otovri novi klaster, prenosi N1.

„Francuskar pokreće inicijative da se glas Srbije poštuje i čuje. Francuska kao i Srbija teži ka nezavisnosti i suverenitetu koji danas sama EU može da joj ponudi zahvaljujući strateškim sredsstvima kojima raspolaže. Ta doktrina je ono što Francuska nosi već sedam godina u EU, što nose svi Evropljeni i to je ono što zovemo agenda iz Versaja 2022“, istakao je Makron.

On je naveo i da tu autonomiju Srbija i Francuska mogu zajedno konsolidovati i tako povećati bezbednost i grade je i sa zemljama koje žele da se pridruže EU.

„Izbor aviona Rafal pedstavlja volju i jasan izbor za dugoročan savezom naše dve zemlje u EU. Mi to treba da nastavimo u svim sektorima da radimo jer smo u okruženju koje je sve neizvesnije. Pandemija je pokazala koliko smo krhki. I zato nam svi sporazumi danas potpisani pomažu da povećamo kapacitete da se nosimo sa svim promenama“.

Govoreći o oblasti metala od strateškog značaja Makron je rekao:

„Ta tema je uzavrla strasti. To je jako važna tema za našu energetsku tranziciju, zato je važno da vlade sarađuju kako bi bili poštovani najviši standardi životne sredine. I mi imamo projekte u ovoj oblasti. Mi možemo da pomognemo u tome ali sve odluke su na Srbiji, ona je suverena da donesi sama odluke“, naveo je predsednik Francuske.

Govoreći o Kosovu Makron je rekao da se zalaže za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je deo sastavni deo približavanju Evropskoj uniji. I to pitanje neće biti rešeno bez kompromisa obe strane. Čestitam srpskim organima na odlukama od kraja prošle godine što je omogućilo sprovođenje sporazuma iz Ohrida. Rekli smo da smo zabrinuti u vezi sa nedavnim jednostranim potezima Kosova i oni nisu dobar znak. Pratićemo pažljivo i posvećeni smo formiranju ZSO“, naveo je Makron.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.