Završen je protest „Sigurnost je u brojevima“, koji je u organizaciji Eko straže, počeo u 19 časova ispred zgrade RTS. Kako su organizatori naveli, cilj je pružanje podrške svim aktivistima koji su uhapšeni u prethodnom periodu zbog tzv. „nasilnog rušenja ustavnog poretka“.

Podsetimo, pet aktivista pokreta Eko straža, a i iz drugih organizacija privedeno posle velikog ekološkog protesta u Beogradu 10. avgusta.

Jedan od transparenata na skupu bio je i „Moraćete sve da nas uhapsite“, kao i parole protiv kompanije Rio Tinto i eksploatacije litijuma.

Aktivistkinja iz Novog Sada je podsetila na niz onih koji su privedeni u prethodnom periodu tokom raznih akcija protiv litijuma, te ocenila da je represija prema njima sve veća.

Kazala je da se tačan broj privođenih i ne zna, te da procene idu do 60 privedenih aktivista u samo poslednjih dva meseca.

Aktivista iz Majdanpeka je rekao da ih to da neće uplašiti i da će nastaviti da govore dok je osnivač „Eko straže“ Bojan Simišić naveo da RTS godinama ne prenosi priče o pritiscima koje aktivisti proživljavaju.

„Sram vas bilo, mi plaćamo pretplatu RTS-a i vi ste naš servis,“ kazao je on.

„Eko straža“ je ranije saopštila da je cilj protesta pružanje podrške svim aktivistima koji su uhapšeni u prethodnom periodu zbog takozvanog „nasilnog rušenja ustavnog poretka“.

Naziv protesta „Sigurnost je u brojevima“ a „Eko straža“, je najavila da će biti „miran i porodičan“ i da neće biti šetnje.

Protest je održan ispred RTS-a, jer je Javni medijski servis u obavezi da objektivno informiše građane i o problemima u oblasti zaštite životne sredine, represiji nad aktivistima  a „to ne čini“, dodali su.

Najavili su i da će tražiti od RTS-a da omogući polučasovno direktno obraćanje aktivista u Dnevniku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.