“Pita psihijatar čoveka: Da Vam se dave ljubavnica i žena, koga biste spasili?”

Čovek mu odgovara: “Ženu, jer bi ljubavnica to razumela.”

Bila je to samo jedna u nizu duhovitosti, doduše onih malo gorčeg ukusa, koja je nabacila osmeh na sva lica koja su popunila Ljetni kino, ušuškan u centru Sarajeva, u toj vedroj avgustojskoj noći. Samo jedna u nizu duhovitosti filma “Nakon ljeta” koji je otvorio ovogodišnji, jubilarni, trideseti po redu Sarajevo Film Festival.

Režiju ovog filmskog ostvarenja potpisuje već svima dobro poznato ime, ne samo našoj već i svetskoj javnosti – Danis Tanović. Čovek na čijoj polici prestižnih filmskih nagrada se našao Oskar i Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku – “Ničija zemlja”, kao i dva Srebrna medveda sa filmskog festivala u Berlinu za filmove “Epizoda u životu berača željeza” (2013.) i “Smrt u Sarajevu” (2016.).

U eforičnoj atmosferi kakvu ovaj grad nudi, koja je u piku baš pred i za vreme regionalno najvećeg filmskog festivala, publika, koja je sa sigurnošću međunarodna, imala je priliku, da sa još svežim emocijama i sećanjima na svoje, ovogodišnje leto odgleda film o jednoj ženi koja se odlučno, sa puno besa i destruktivnih emocija u sebi, upućuje na malo, dalmatinsko ostrvo, kako bi dobila nasledstvo koje joj pripada.

Maja (Anja Matković), protagonistkinja ovog flmskog ostvarenja, dolazi na malo hrvatsko ostrvo Prvić, sa ciljem da nađe i dobije nasedstvo koje joj pripada. Međutim, taj proces ne sluti da će se brzo i lako završiti, s toga Maja prihvata posao konobarice u lokalnom kafiću koji joj nudi levo orijentisani gradonačelnik (Goran Navojec), lik koji je pokupio sve simpatije publike. Uz niz bevandi, krava koje lutaju po ostrvu, zalaze u tuđe livade i brste ih, uz navalentnog Nediljka (Mario Knezović), nespretnog izvođača radovova, i partizanku koja ume da pripuca na prve asocijacije fašizma, Maja se polako uklapa u specifična pravila ovog ostrva. I pored usputne romanse sa Sašom (Uliks Fehmium), koji se čini da je podjednako u životu izgubljen kao i glavna junakinja, Maja uspeva da se “izvuče” iz svih loših odnosa i loših emocija koje su je tu dovele. Ona na kraju dobija svoju ličnu priču, spoznaju sebe, svog identiteta i porekla. Otpuštajući bes koji je toliko čvrsto držao, Maja ga odbacuje, prihvatajući sebe, svoje odluke i život kao takav, potpuno rasterećena.

Konstantnim jednoglasnim smehom kojim je pozdravljala svaku šalu i jakim i glasnim aplauzom, nakon projekcije, publika je dala do znanja da je prihvatila ovaj film, baš kao i glavna protagonistiknja svoj život. Iako je film bio gotov, a leto pri samom kraju, ostao je lep osećaj, baš kao onaj kad se vraćate sa nekog putovanja ili sa mora. Baš kao “nakon ljeta.

A sve i da filmom niste oduševljeni, što ne može biti slučaj, atmosfera grada će vam to nadoknaditi. Provod i živost grada je teško opisati i dočarati rečima. Protok pozitivne energije, koja teče ulicama preplavljenim ljudima koji se kreću u ritmu muzike, koja dopire iz svakog lokala, je neprekadan i svakodnevan. Bilo u elegantnim haljinama, direkt sa crvenog tepiha SFF, kojim je svako mogao da prošeta, ili car-go bermudama, bilo u štiklama ili ravnim patikama, ovaj provod nema dress kod, jedini uslov je da se dobro provedeš.

Kako i da lepa energija ne bude zagarantovana ovim gradom i njegovim festivalom kad je njegov simbol i počasna nagrada – srce. „A list“ imena i sveta filma redovna su pojava na SFF-u. Tako su ovogodišnji gosti i dobitnici prestižne nagrade „Počasno Srce Sarajeva“ – Meg Ryan, John Turturro i Alexander Payne. Tokom ceremonije otvaranja, Počasno Srce Sarajeva dodeljeno je i palestinskom reditelju Elia Suleimaniju, u znak priznanja za njegov značajan doprinos filmskoj umetnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.