Subotnji koncert Bijelog dugmeta u Splitu bio je u poslednje vreme jedan od najvećih u ovom gradu. Čak je i after party bio u duboko u noć jer su ljudi ostali i nakon koncerta dugo na ovoj interesantnoj lokaciji. I to ne da bi protestvovali već zato što ih je adrenalin a i odlična svirka naterala da nastave druženje.

Povodom napisa u pojedinim medijima da je splitska publika negodovala zbog izvođenja pesme „Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo“ i scenografije koja je uključivala trobojku, tim koji stoji iza ove turneje poslao je video na kojem se sve jasno vidi.

A na snimku sa koncerta u Splitu se vidi da nikakvog negodovanja nije ni bilo, jer niko od publike to nije shvatio kao provokaciju.

Sve pesme izazivale oduševljenje kod publike koja je, pokazuju dosadašnji koncerti na ovoj turneji, sastavljena od publike različitih generacija tako da su u prvim redovima oni koji su rođeni daleko nakon kraja Jugoslavije. I svi su pevali hitove Bijelog dugmeta pa i „Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo“ oko koje se napravila čitava epizoda ali nakon koncerta i verovatno od onih koji nisu ni prisustvovali subotnjem nastupu u Splitu.

Bijelo dugme ima jedinstvenu set listu na ovoj turneji. Repertoar je isti i pesme koje se izvode su iste i u Kragujevcu i u Sarajevu i u Splitu. Vizual koji ide iza benda tokom koncerta je takođe isti i u njemu ima istorije benda, a kako je grupa nastala u Jugoslaviji naravno da se našla i zastava bivše zemlje, baš kao i Olimpidjada u Sarajevu kao i mnogo toga.

Inače, čitav vizual za ovu turneju i koncerte je radila agencija iz Zagreba, a u tom gradu živi i Alen Islamović sa suprugom. Bijelo dugme je bend ovog prostora pa su i puni svi koncerti na istom ovom prostoru nekadašnje države. I stariji na aktuelnim koncertima Bijelog dugmeta pevaju zbog svoje mladosti a klinci zato što su to pesme koje vole sa žurki, tuluma, radija…

Bijelo dugme je vezano za sve gradove ovog prostora koji se zove ex-YU. Tako je vezano i za Split.

U ovom gradu je Goran Bregović komponovao pesme sa albuma Ćiribiribela, otuda i klapa u samom uvodu naslovne kompozicije koja je takođe izvedena te fantastične večeri u Splitu.

Inače, u jednom od brojnih razgovora za feljton o 50 godina Bijelog dugmeta, Goran Bregović mi je rekao da su sve pesme na ovoj turneji su ljubavne. Pa tako i „Pljuni i zapjevaj“…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.