Papa Franja kritikovao je kandidate za predsednika SAD zbog toga što se, borbom protiv migranata odnosno borbom za abortus, oboje postavljaju „protiv života“, i posavetovao je američke katolike da na predsedničkim izborima izaberu opciju koja je za njih „manje zlo“.

„Oboje su protiv života, i onaj što izbacuje migrante i ona što je za ubijanje beba“, rekao je Franja novinarima u svom avionu dok se vraćao u Rim sa turneje po Aziji, iako nije pomenuo po imenu ni Donalda Trampa ni Kamalu Haris.

Papa se ogradio rečima da on nije Amerikanac i da neće glasati na tamošnjim izborima, ali da je svejedno izneo jasan stav po pitanju dva vruća politička pitanja u SAD – pravu na abortus i postupanju sa migrantima – koja su takođe vruća za samu rimokatoličku crkvu.

Franja je golgotu migranata pretvorio u prioritet svog pontifikata i često i empatično govori o njima. Premda snažno podržava crkveno učenje o zabrani abortusa, Franja tu doktrinu ne ističe tako mnogo kao njegovi prethodnici.

Upitan šta valja raditi na izborima, Franja je ukazao na građansku dužnost da se glasa.

„Valjalo bi glasati i birati manje zlo“, rekao je i dodao: „A ko je manje zlo – ta žena ili muškarac – to ne bih znao. Svakome valja da prizove svoju savest, porazmisli i uradi to“.

Nije prvi put da se Franja osvrće na američke izbore. Kada su ga 2016. godine pitali za Trampov plan da izgradi zid na granici SAD i Meksika kako bi sprečio priliv migranata, papa je odgovorio da to „nije hrišćanski“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.