Ne, ne čini vam se. Dodela Emi nagrada je ove godine, zaista, dva puta održana. Zbog štrajka holivudskih glumaca, scenarisra, režisera i svih članova filmske industrije dodela za ovu prestižnu nagrada za prošlu godinu, koja je bila zakazana za septembar, bila je pomerena za ovogodišnji januar. Pa je tako, prvi put, za 75 godina, koliko se već ova filmska nagrada dodelju, njena dodela bila dva puta organizovana u jednoj kalendarskoj godini.

Ali, nije to jedino iznaneđenje ove godine. U Los Anđelskom studiju, pod zlatnom scenografijom i jakim svetlima Ana Savaj ostvarila je mali istorijski iskorak za žene, naročito žene sa Azijskog kontinenta. Ona je osvojila Emi nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu u FX seriji „Šogun“ i tom pobedom postala prva glumica azijskog porekla koja osvojila nagradu u ovoj kategoriji.

Koverta je otvorena, ime „pobednice“ je pročitano, na velikom studisjkom platnu slike Dženifer Aniston („Jutarnji šou” na Apple TV+), Keri Kun (HBO „Pozlaćeno doba”), Maje Erskin (Amazonov „Gospodin i gospođa Smit”), Imelde Stonton (Netfliksov „Kruna“) i Ris Viterspun („Jutarnja emisija“ na Apple TV+) ostaju u malom fomatu, dok se kadar uvećva na Ani Savaj. U jarko crvenoj haljini, koja se od kolena širi, veliki karner polako skakuće dok ona korak po korak pristiže na binu.

Dok je držala zlatnu statuu, zahvalila se Foxu, Džonu Landgrafu i čitavoj ekipi filma. Potom i svojoj porodici, a naročito majci zbog koje je uspela da baš na ovaj način prikaže Mariko i time pobedu posvetila i „svim onim ženama koje ne očekuju ništa, a koje nastavljaju da budu primer drugima“.

Serija „Šogun“ je takođe proglašena za najbolju u kategoriji najbolje dramske serije, a tome je prethodio skeč za 25-godišnjicu Emi nagrade u ketegorija drama. Glumci iz serije „The West Wing“ pojavili su se u improvizovanoj Ovalnoj kancelarijii kako bi uručili nagradu u pomenutoj kategoriji. „Šogun“ je dobio priznanje i za najboljeg glumca, a u zbriru ova Foxova serija osovjila je ukupno 18 priznananja. Tim brojem obezbedila je sebi prvo mesto na listi serija sa najviše Emi nagrada za jednu sezonu.

Serija „The Bear“ je oborila lični rekord, nadmašivši svoj „prošlogodišnji“ rezultat od 10 Emija, kada je primila ukupno 11 priznanja. Lajza Kolon-Zajs osvojila je svoj prvi Emi za sporednu žensku ulogu i poručila svim Latino ženama: „Glasajte. Glasajte za svoja prava!“. Dok je glavni šef kuhinje, Džeremi Alen Vajt, primio priznanje za najboljeg glavnog glumca u humorističkoj seriji.

Serija „Hacks“, u produkciji HBO, proglašena je najboljom komedijom godine, dok je serija “Baby Reindeer” još jedna od pobednika večeri u kategoriji TV projekta „limited series“.

Još jedno u nizu iznenađenja bila je i Džodi Foster. I pored brojnih prestižnih filmskih nagrada, uključujući dva Oskara i dva Zlatna globusa, na polici joj je, barem do danas, falio jedan Emi. Za seriju „Pravi detektiv: Noćna zemlja“, osvojila je prvi Emi. I kao i većina, svoj govor završila je motivacionim rečima: „Ljubav i rad proizvode umetnost“.

U nizu šala na ovom prestižnom događaju, jedna od upečetljivih može biti upravo ova: „Uprkos mom imenu, ja dolazim u miru“, rekao je Vil Smit. Aludirajući na incident sa dodele Oskara 2022. godine ovim rečima Smit je prihvatio Emija za nagradu scenario za dramsku seriju za „Slow Horses“.

Voditelji programa bili su tematski grupisani prema svojim ulogama u televizijskim serijama. Pa su tako bili TV tate, TV mame, TV policajci, advokati i zlikovci. Ali najviše smeha dobili su TV lekari, koji su govorili o ljudima koji su ih motivisali za njihove uloge.

Mekhi Phifer iz serije ER rekao je da su ga inspirisali doktori u njegovom okruženju, Mindi Kaling je inspiraciju našla u svojoj majci koja je bila ginekološkinja. A Zek Braf iz serije Scrubs prisetio se svog načina života dok je konobarisao na Beverli Hilsu i dok je živeo na sendvičima iz 7-11, pa mu je inpsiracija za ulogu bila „samo da ne živi tako“.

Celu list pobednika pogledajte ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.