Bivši američki predsednik, a sadašnji kandidat za istu funkciju iz redova republikanaca Donald Tramp bio je usred partije kada su ga oko 13.30 časova po lokalnom vremenu, na njegovim „Tramp international“ golf terenima u Palma Biču na Floridi prekinuli zvuci vatrenog oružja. Samo nekoliko trenutaka ranije, dok se negde između pete i šeste rupe nameštao da zamahne štapom, drugi put u nešto više od dva meseca Tramp se našao na meti atentatora, samo što su za razliku od mitinga u Pensilvaniji, agenti tajne službe ovoga puta zapucali prvi.

Kako je nekoliko sati kasnije šerif okruga Rik Bredšo rekonstruisao ovaj incident, naoružani muškarac krio se u žbunju na oko 450 metara udaljenosti od dela terena na kojem se nalazio Tramp sa svitom agenata američke tajne službe. Do pucnjave je došlo kada je jedan od njih ugledao dugu cev kako viri iz rastinja na obodu terena i u tom pravcu ispalio četiri hica. Agenti su potom okružili i izveli Trampa sa terena, i ubrzo zatvorili čitavu zonu. Napadač nije ni uzvratio vatru, već je ostavio oružje i propratnu opremu, uskočio u crni Nisan i krenuo da beži. Kako je čitav kvart već bio zatvoren, potera nije dugo trajala i osumnjičeni je uhapšen na saobraćajnici Interstate 95.

Nešto kasnije tog dana, FBI je izašao sa saopštenjem u kojem je poručio da će raditi na slučaju, da incident smatraju „pokušajem ubistva“ i da je osumnjičeni kod sebe imao pušku AK47 sa nišanom i GoPro kameru kojom je nameravao da snimi ubistvo.

Mediji su potom objavili da je napadač identifikovan i da se radi o pedesetosmogodišnjem Rajanu Vesliju Rutu, koji je u aprilu 2022. godine putovao u Kijev kako bi pomagao Ukrajincima u tek otpočetoj ruskoj invaziji. Godinu dana kasnije, u razgovoru sa novinarima Njujork tajmsa koji su se bavili američkim volonterima u rusko-ukrajinskom ratu, Rut je rekao da se u Ukrajini bavio regrutovanjem avganistanskih vojnika za borbu sa Rusima. U dosijeu napadača, nalaze se i dve krivične prijave iz 2002. godine zbog posedovanja „oružja za masovno uništenje“.

Predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris blagovremeno su obavešteni o incidentu i u zajedničkom saopštenju Bele kuće izjavili su da im je laknulo kada su saznali da je Tramp bezbedan.

„Moj tim me je obavestio o pokušaju atentata na bivšeg predsednika Trampa“, saopštio je Bajden. „Osumnjičeni je u pritvoru i sve pohvale na račun tajnih službi i njihovih partnera na budnosti i naporima da zaštite bivšeg predsednika i one oko njega. Laknulo mi je što je bivši predsednik nepovređen. Kao što sam mnogo puta rekao, u našoj zemlji nema mesta političkom i bilo kakvom nasilju.”

Trampova protivkandidatkinja Kamala Haris je osudila političko nasilje rekavši da je „duoko uznemirena“ činjenicom da je ponovo postojala opasnost od ubistva bivšeg predsednika.

„Svi moramo učiniti svoj deo posla kako bismo osigurali da ovaj incident ne dovede do dodatnog nasilja”, rekla je Haris. „Kao što je predsednik Bajden rekao, naša će administracija osigurati da Tajna služba ima sve resurse, sposobnosti i zaštitne mere potrebne za obavljanje svoje kritične misije”.

Međutim, kao što je to bio slučaj i nakon 13. jula, Donald Tramp ni ovoga puta nije propustio priliku da, osim što je izvukao živu glavu, i politički kapitalizuje na novom pokušaju ubistva. On je u pisanom saopštenju obratio svojim simpatizerima i obavestio ih da je bilo pucnjave u njegovoj blizini, ali da ga ništa ne može omesti u njegovom putu.

„Pre nego što glasine počnu da izmiču kontroli, želeo sam da prvo čujete ovo: JA SAM BEZBEDAN I DOBRO SAM!“, napisao je Tramp svojim pristalicama nakon incidenta. „Ništa me neće usporiti. NIKAD SE NEĆU PREDATI! Uvek ću vas voleti što me podržavate”.

Kampanja se nastavila i sutradan, kada je Tramp optužio svoje političke protivnike Džoa Bajdena i Kamalu Haris da su svojom retorikom doprineli tome da se na njega izvrše dva atentata u 64 dana.

„Njihova retorika izaziva da pucaju na mene, kada sam ja taj koji će spasiti državu, a oni su ti koji uništavaju zemlju“, rekao je Tramp za Fox News Digital.

Na svojoj mreži Truth Social, 45. predsednik SAD govorio je sa još manje zadrške, optužujući protivkandidatkinju da je svojim lažima izrečenim u debati na ABC-u podigla mržnju, zlostavljanje i nepoverenje na viši nivo.

„Zbog tog narativa komunističke levice, meci lete i to će se samo pogoršati“, poručio je Tramp na svom nalogu, sa kojeg će i u narednim danima nastaviti da bombarduje pratioce porukama karakterističnim za njegov politički diskurs, nadajući se da će na talasu novog pokušaja ubistva te poruke imati daleko veći domet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.