Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović uputila je dopis direktorima osnovnih i srednjih školao u kome se od njih traži da evidentiraju nastavnike koji su u ponedeljak, 16. septembra obustavili rad, nezvanično saznaje portal Nova.rs.

U dopisu, čiju kopiju je objavio taj portal, piše i da nije dozvoljeno obaveštavanje roditelja, kao ni učenika, o tome da đaci ne treba da dođu u školu kada nastavnici obustavljaju rad.

Dodaje se da je Ministarstvo prosvete od direktora škola, navodno, zatražilo precizne, proverene podatke o broju nastavnika koji su obustavili rad, ali je, kako je navedeno, utvrđeno da značajan broj podataka ne odgovara činjeničnom stanju u školama.

„Od direktora se očekuje objektivno izveštavanje u vezi sa obustavom rada i svim drugim pitanjima od značaja za rad škola. Takođe, direktori se obavezuju da uvek vode evidenciju o nastavnicima koji su obustavili rad“, piše u dopisu Ministarstva sa potpisom ministarke.

Na dopisu je kao datum naveden 16. septembar, kada su u Beogradu i više drugih gradova organizvani protesti prosvetnih radnika, ali su pojedini direktori nezvanično rekli da su ga dobili jutros.

U dokumentu „Postupanje direktora škola u situacijama obustave rada u školi“ Ministarstvo, navodno, ukazuje na propuste direktora škola koji se odnose na najavu obustave rada i obaveštavanje roditelja odnosno drugih zakonskih zastupnika i Ministarstva prosvete o organizaciji rada škola kada nema nastave.

Stranka slobode i pravde je ukazala da ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović prebrojava prosvetne radnijke koji štrajkuju umesto da brine o njihovoj bezbednosti.

Predsednica Resornog odbora SSP za obrazovanje Nataša Zečević je ocenila da ministarka, „umesto da brine o bezbednosti prosvetnih radnika, prebrojava one koji štrajkuju zbog toga što ih vlast laže“, da „zabranjuje da se roditelji obaveštavaju kada nema škole“ i da „umesto povećanja plata koje su za nastavnike ispod proseka, ministarka režima koji tenkistu plaća tri puta više nego učitelja, objašnjava da nemaju novac za one koji nam uče decu“.

Ministarstvo još uvek nije dalo komentar na navode koji su se danas pojavili u medijima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.