Tajvanska kompanija Gold Apolo saopštila je da je ovlastila kompaniju sa sedištem u Budimpešti za proizvodnju pejdžera koji su u juče eksplodirali u Libanu i Siriji, ubivši najmanje devetoro i ranivši skoro 3.000 ljudi.

Hezbolah je za to optužio Izrael i obećao osvetnički napad, a libanski ministar zdravlja Firas Abijad rekao je da je među mrtvima i jedna mlada devojka i da je više od 200 ljudi zadobilo teške povrede, prenosi Gardijan. Među ranjenima u napadu je i iranski ambasador u Bejrutu Mojtaba Amani, navodi se u izveštajima.

S obzirom na to da su pejdžeri koji su eksplodirali na poleđini imali nalepnice pomenute tajvanske kompanije, njen osnivač Hsu Ching-Kuang negirao je da ona napravila pejdžere, objasnivši da ih je proizvela jedna evropska kompanija koja ima ovlašćenje da koristi njen brend.

„Pejdžeri nisu bili naši. Samo je brend naš“, rekao je on. „Mi smo odgovorna kompanija. Ovo je sramota.“

Ironija je da su se članovi Hezbolaha opremili pejdžerima kako bi izbegli ciljane napade preko mobilnih telefona.

Hezbolahov izvor izjavio je da veruje da je napad bio reakcija na navodni pokušaj ubistva  jednog visokog izraelskog zvaničnika, iza kog navodno stoji šiitska milicija. Bolnice širom Libana prepune su ranjenih, a u gradu Tiru na jugu zemlje otvorena je i poljska bolnica za njihov smeštaj. Napad je usledio samo nekoliko sati nakon što je Izrael saopštio da proširuje svoje ciljeve u ratu protiv Hamasa i Hezbolaha, te da će da se fokusira i na granicu s Libanom.

Hezbolah je u ranijem saopštenju potvrdio da su poginula najmanje dva njegova borca i jedna mlada devojka. U kasnijim izveštajima medija navodi se da je sin poslanika Hezbolaha Ali Amara takođe poginuo.

Džonatan Panikof, bivši zamenik nacionalnog obaveštajnog oficira američke vlade za Bliski istok, rekao je: „Ovo bi lako mogao da bude najveći kontraobaveštajni neuspeh koji je Hezbolah imao u decenijama.“

Sabotažni napad usledio je nakon višemesečnih ciljanih ubistava visokih lidera Hezbolaha od strane Izraela. Iako je izraelska vojska u avgustu ubila glavnog vojnog komandanta ove grupe, Duada Šukura u Bejrutu, Hezbolah nije imao značajniji odgovor.

U narednim nedeljama je delovalo kao da se obe strane povlače sa ivice sukoba, odakle su lako mogle da skliznu u regionalni rat. Međutim, ovaj napad preti da izazove novu eskalaciju sukoba.

Napad bi takođe mogao da poremeti napore Sjedinjenih Država da obuzdaju i spreče Iran, koji podržava Hezbolah, da uzvrati Izraelu za julski bombaški napad u Teheranu, u kojem je ubijen politički lider Hamasa Ismail Hanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.