Regionalni izbori koji su se održali u Tiringiji i Saksoniji, pokrajinama na teritoriji bivše Istočne Nemačke (Tiringija, Saksonija), potvrdili su ne samo snažan uspon krajnje desnice, već i Saveza Sara Vagenkneht (BSW), levičarske partije osnovane u januaru ove godine, sa svojim osobenim političkim usmerenjem: progresivnim u socijalnom i ekonomskom domenu, a konzervativnim u pogledu društveno-kulturnih pitanja. Šta, tačno, predstavlja, u političkom smislu BSW?

Levica? Kakva levica? Od januara ove godine, jedna partija u Nemačkoj nudi odgovor na staro pitanje. Radi se o Savezu Sara Vagenkneht za razum i pravdu (BSW). Bivša liderka partije Die Linke (Levica), otcepljenjem je konačno rešila orijentacijske sukobe koji su godinama podrivali rad stranke (1). Ta nova politička formacija odnosi sa sobom desetak poslanika i izaziva veliku pažnju u javnosti. Sara Vagenkneht, nekadašnja komunistička aktivistkinja, izvrsna intelektualka, veoma popularna na istoku zemlje, gde je i rođena, konačno može da sprovede u delo politička uverenja koja predstavlja. Radi se o „konzervativnoj levici“ koja pravi zaokret u odnosu na progresivno, urbano i obrazovano biračko telo Zelenih: ona je levo orijentisana u domenu socijalnih pitanja, konzervativna u pogledu društvenih i imigrantskih pitanja, naklonjena određenom vidu suvereniteta unutar Evropske unije, kritična prema Severnoatlantskom savezu (NATO) i novom nemačkom militarizmu, beskompromisna u odbrani slobode govora. To je plan koji može da iznese jedna „istinski narodna partija“, sposobna da – kako se Vagenkneht nada – „dopre do većine (2) i da gubitnike globalizacije odvrati od krajnje desnice.

Odmah po osnivanju, dok je skraćenica BSW još bila misterija za mnoge birače, partija je osvojila 6,2 % glasova (2,5 miliona glasova), odnosno šest mesta na evropskim izborima u junu, nadmašivši liberale (FDP, 5,2 %) i potpuno potisnuvši Die Linke (2,7 %). U istočnim regionima, BSW je zauzela treće mesto osvojivši između 12 % i 16 % glasova, iza desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) i Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Prema postizbornim anketama, većina glasova za BSW dolazi od bivših glasača levice, SPD (580.000) i Die Linke (470.000), zatim od Zelenih (150.000) i mobilizacijom apstinenata (140.000). Međutim, svaki peti glas dolazi i sa desnice, CDU (260.000) i FDP (230.000), dok je 160.000 glasova uzeto od AfD-a (3). Ovakva struktura glasova upućuje na tri zaključka. Prvo, većina njihovih birača vidi BSW kao levu stranku. Drugo, opklada o preuzimanju glasova s krajnje desnice nije izgubljena, premda nije ni potpuno dobijena. Konačno, deluje da priliv glasova sa centra i desnice potvrđuje poduhvat koji je Vagenkneht poduzela radi stvaranja socijalnog bloka koji eksploatisane staleže ujedinjuje, ne s progresivnim urbanim krugovima, već sa srednjim slojevima vezanim za mala i srednja preduzeća.

Kako bi se suprotstavile socijaldemokratskim kapitulacijama pred neoliberalizmom i usponu nacionalističkih desnica, zapadne levice skoro dvadeset godina oklevaju između dve strategije. Prva strategija podrazumeva ponovno uspostavljanje tradicionalne koalicije između radničke klase, koja je sada daleko od velikih urbanih centara, i obrazovane sitne buržoazije. Spajanjem preostalih komunista s istoka i socijalnih pokreta sa zapada zemlje, osnovana je 2007. godine Die Linke, kako bi se suprotstavila desničarskom skretanju SPD-a. Ipak, birajući sve više put društvene i ekološke avangarde, partija je gubila glasove naroda. Kada je Žan-Lik Melanšon, 2009. godine, osnovao Parti de gauche (Stranku levice), otvoreno se pozivao na Die Linke i pozvao njenog suosnivača, Oskara Lafontena, na osnivački kongres. Deluje da u to vreme i u drugim zemljama slična usmerenja dobijaju na snazi, dok se talas finansijske krize širi. Uz podršku sindikata i radikalizovanih studenata, Džeremi Korbin izbija na čelo Laburističke partije, 2015. godine. Maltene istovremeno, u Grčkoj, Siriza ruši socijaliste i nakratko ujedinjuje radničku klasu pogođenu merama štednje s mladim, politički osvešćenim diplomcima. Naredne godine, Berni Sanders izaziva dinastiju Klinton na izborima unutar Demokratske stranke u Sjedinjenim Državama (…)

PRETPLATITE SE NA LE MONDE DIPLOMATIQUE NA SRPSKOM – MESEČNA PRETPLATA 300 DINARA, ILI GODIŠNJA PRETPLATA 3.000 DINARA.

ZA PRETPLATU KLIKNITE OVDE.

ČITAJ VIŠE, ZNAJ VIŠE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.