Na završnom skupu povodom evaluacije projekta „O meni se radi! Zašto sam (a)političan/na?“, predstavljeni su rezultati Alternativnog izveštaja Krovne organizacije mladih Srbije, odnosno metodološki dobro urađenog istraživanja javnog mnjenja koje pokazuje da više od polovine ispitanika (54,4%) smatra da politički sistem u Srbiji uopšte ne omogućava mladima da utiču na političke procese i odluke. Čak 82,5% mladih nema poverenja u izborni sistem, poverenje u demokratiju je poraslo u odnosu na prethodnu godinu, pa sada iznosi 39%. Što se tiče odnosa mladih prema liderstvu i vođama, 57% mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa i lider koga će narod slediti, što predstavlja blagi pad u odnosu na prošlu godinu. U odnosu na prethodnu godinu, kada je pozitivna reakcija na EU bila na rekordno niskom nivou (16%), ove godine taj broj je nešto viši. Skoro polovina (49%) mladih planira da se iseli iz Srbije. Takođe, skoro polovina mladih (48,3%) ističe da se često oseća anksiozno.

Ovakvi nalazi ne idu u prilog privlačnosti političkih partija za mlade ljude. Glavni istraživač Demostata sociolog Srećko Mihailović konstantno u svojim istraživanjima nalazi izrazito antipartijski stav građana i enormno visoku autoritarnost. Partija je bitan izvor političkog legitimiteta i bez nje je teško artikulisati i sprovoditi politiku. Razumljiv otpor prema takozvanoj partokratiji prerastao je u kampanju protiv partija generalno, stvarajući i pseudodilemu partijsko ili građansko, kao da članovi partija nisu građani. Takav odnos vodio je apsurdnim zahtevima za depolitizaciju (departizaciju) političke sfere. Često su se brkali pojmovi kritička javnost i politička opozicija što je stvaralo konfuziju u javnom prostoru. U poslednje vreme, zaključak je Demostata, u kritičkoj javnosti u Srbiji ne dolazi toliko do relativizacije političkih partija, koliko do svesti o njihovoj neophodnosti. Na strani vlasti izraženija je svest o partizmu koja je najvidljivija u postojanju dominantne partije u Srbiji za razliku od hronično fragmentisanog opozicionog prostora.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 19. SEPTEMBAR, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 662

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.