Indija jeste zemlja čiji je teritorijalni integritet pod pretnjom iz više pravaca, ali pretnja da bi SAD i Zapad mogli da okrenu leđa Indiji jer ona nije podržala Ukrajinu ne stoji i pored toga što je, na prvi pogled, logična. Štaviše, potez Indije da sa Rusijom i Iranom napravi osovinu Sever–Jug od Sankt Peterburga preko Teherana do Mumbaja strateški je mnogo opasniji za SAD nego izostanak podrške Kijevu. Motiv je prilično očigledan: Kina je toliko velika pretnja Vašingtonu i Starom kontinentu da je soliranje Indije svarljivo.

Toga su svesni u Baratu, ne od danas već više od pola veka. Indijski ambasador u Vašingtonu je još 1959. godine poslao depešu da je pozicija Nju Delhija mnogo bolja nego ranije a da je glavni razlog strah od Pekinga. Ironijom sudbine, i pored tog straha, Amerikanci će se približiti Kini da bi srušili sovjetsku imperiju a zatim će napraviti katastrofalnu grešku pomažući Pekingu da se izdigne u planetarnu silu. Kao što je govorio Čerčil, Amerikanci imaju tako povoljan geostrateški položaj (zaštićeni sa dva okeana) da mogu da greše sve dok ne pogode pravi potez i u ovom slučaju su konačno zaigrali na kartu Indije protiv Kine.

Donald Tramp na prvom sastanku sa Modijem nije uspeo da sakrije iznenađenje činjenicom da se Indija i Kina graniče. Ne radi se o jednom od uobičajenih gafova bivšeg američkog predsednika, jednostavno u Vašingtonu Indija je donedavno bila tretirana površno i uvek kroz optiku odnosa sa drugim silama, nekada sa Velikom Britanijom, zatim sa SSSR-om i na kraju sa Kinom.

Indija je prešla put od lidera Pokreta nesvrstanih, tokom Hladnog rata, do zemlje koja uz Tursku vodi najaktivniju multilateralnu spoljnu politiku. U Nju Delhiju se ne svrstavaju ni sa kim ali se sa svima razumeju. Indija je istovremeno članica Kvada, BRIKS-a i Šangajske organizacije za saradnju.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 19. SEPTEMBAR, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 662

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.