Vojni rok mora da bude egalitaran, a to je u našem društvu gotovo nezamisliva vrednost u vreme vladavine onih koji olako koriste frazu „znaš li ti ko sam ja“. Okruženi smo likovima koji misle da su vredniji od ostalih i ako se njima obezbedi pošteda, srušiće se moralna vrednost obaveze. To će možda da bude jedan od najvećih izazova obnove obaveznog služenja jer krug onih koji sebi pripisuju pravo na neke „privilegije“ postao je vrlo širok. U staroj JNA jedan od moralnih oslonaca vojne službe bila je jednakost i uniformu su nosile najpoznatije ličnosti, izuzetaka nije bilo i uniformu su zadužili i Čola i Džaja, morali ste da služite iako ste bili poznati i priznati fudbaler, glumac, pevač, košarkaš. Kako danas dosledno primeniti obavezu kada prvo predsednik ne poštuje zakon, a svoj stav o vojničkim danima daju ljudi koji nikada nisu prespavali u kasarni, ali bave se političkim i bezbednosnim i usko vojnim temama. Takva su vremena.

Zatim, sledi puno pitanja kako će se urediti infrastruktura za prihvat regruta. Na prvi pogled to ne bi trebalo da predstavlja teškoću, ali savremeni neimari nisu dorasli zadacima i godinama nisu podigli najobičnije hangare na aerodromima. Treba izraditi nove jelovnike, pribaviti kadar za pozadinsku podršku. Ima tu puno posla koji traži rad i pamet i moral.

Jedan veliki rizik koji preti novim regrutima je da će da najmanje vremena da provedu u obuci, a najviše u pripremi priredbi za vođu. Sada glavna aktivnost VS su smotre i pokazne vežbe za predsednika i direktan TV prenos. Hiljade radnih časova gube se na to da se postroji i ulašti tehnika, prikažu stvari koje tek treba da se uvedu u naoružanje. Pozovu rezerviste, pred Vučićem prikažu par tenkovskih posada omatorelih trbušastih vojnika, a treći tenk je neki novi projekat i o njemu pričaju visoki oficiri. Kao pristalica vojne teme uverio sam dva mladića, rođenu braću, da služe rok i proveli su vreme čisteći kasarne pred obilaske nekog državnog sekretara, partijskog anonimusa koji je dobio mandat za razvoj svog ega. Neće biti dobro da se regruti dovuku u kasarne samo zato da bi stroj pred kamerama bio dubok i širok.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 19. SEPTEMBAR, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 662

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.