Vranje na putu ka zelenijem gradu uz podršku Švedske i SKGO

 

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Švedska asocijacija lokalnih vlasti i regiona (SALAR) pružaju podršku Gradu Vranju u razvoju Plana održive urbane mobilnosti, u okviru projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“ (2022-2025), koji finansira Vlada Švedske. Cilj ovog plana je unapređenje kvaliteta života kroz smanjenje negativnih efekata motornog saobraćaja, poboljšanje infrastrukture za pešake i bicikliste, kao i povećanje bezbednosti u saobraćaju. Slični planovi biće izrađeni i u Bajinoj Bašti i Svilajncu.

Grad Vranje sprovešće online i uživo ankete i omogućiti svojim građanima da daju mišljenje i predloge u vezi sa saobraćajem. Anketiranje će se obaviti od 16. do 22. septembra 2024. godine, tokom Evropske nedelje mobilnosti. Prikupljeni predlozi biće uzeti u obzir prilikom izrade strateškog dokumenta koji će pomoći gradu da postigne održiviji urbani razvoj.

Dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, istakao je da se Grad Vranje prijavio za ovaj paket podrške, zbog potrebe da se pronađe ravnoteža između mobilnosti u urbanim sredinama i kvaliteta života građana.

Grad Vranje, pre svega, zbog nasleđene ulične mreže sa uskim profilima, guste ivične izgradnje, visoke koncentracije administrativnih sadržaja u centralnoj gradskoj zoni, povećane urbanizacije, danas se suočava sa saobraćajnim gužvama, povećanim brojem vozila, nedostatkom parking mesta i zelenih površina, kao i sve lošijim kvalitetom vazduha, a to itekako utiče na ekonomske, ekološke i zdravstvene aspekte društva, kao i na bezbednost u saobraćaju“, izjavio je gradonačelnik.

Plan održive urbane mobilnosti je strateški plan koji se, u poređenju sa tradicionalnim pristupom planiranja saobraćaja, više fokusira na korisnike, odnosno građane.

Ono što očekujemo od plana održive urbane mobilnosti jeste razvoj grada po meri građana, bezbedan saobraćaj, efikasan, održiv i pristupačan svima, smanjenje negativnog uticaja saobraćaja na životnu sredinu, odnosno emisije CO2 i buke uzrokovane saobraćajem“, dodao je dr Milenković.

Paketi podrške koje su osmislili SKGO i SALAR pomažu lokalnim vlastima u Vranju da podignu nivo efikasnosti, unaprede kapacitete i uvedu inovativna i održiva rešenja u oblasti urbane mobilnosti. Plan se očekuje do početka 2025. godine, a aktivnosti će biti usklađene sa specifičnim potrebama lokalne zajednice.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.