Pozorišni događaj godine u Čačku, koji donosi jedinstvenu priliku da doživite vrhunsku umetnost kroz izuzetne predstave, inovativne režije i priče koje će razdrmati vaš svet – biće upriličen poslednje nedelje septembra u Čačku. Prvi Pozorišni festival mladih amaterskih i profesionalnih autora – MAPA 032 otvoriće legendarni Vojislav Voja Brajović, te će tako otpočeti prava pozorišna renesansa. Pre zvaničnog otvaranja, atmosferu pozorišne magije pokrenuće Kralj Čačka uz čije stihove će biti otkriven prvi rad polaznika i mentora likovne radionice festivala – montažni mural „Mapiranje Čačka” koji će tokom čitavog dana nastajati na gradskom trgu.

Pod sloganom „Pronađi se u pozorištu“, od 23. do 29. septembra publika će uživati u hit predstavama nacionalnih teatara kao što je „Ko je ubio Dženis Džoplin“ Srpskog narodnog pozorišta, „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ Narodnog pozorišta Beograd, „Ljubinko i Desanka“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, „Upotreba čoveka“, u koprodukciji JU „Grad teatra” Budva, Novog tvrđava teatra, Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház i East West centra iz Sarajeva, kao i „Tri zime“ pozorišta „Promena“, „Ko igra Sonju Savić?“ Gradskog pozorišta Čačak.

„Čini mi se da svi jedva čekamo da MAPA počne. Stvarati pozorište i igrati na našim najvećim scenama je privilegija i zahvalan sam na tome, ali imati tu sreću da stvaraš pozorišne i umetničke prostore, tragajući za putevima sa ovako divnim umetnicima i to u rodnom gradu, to je posebno iskustvo i ja sa nestrpljenjem očekujem te susrete. Čačak i pozorište – mora biti slobode i rokenrola“, rekao je idejni tvorac i izvršni direktor festivala MAPA, Dušan Vukašinović.
O najboljoj predstavi na festivalu, odlučivaće žiri koji će činiti izvanredni glumci Radoje Čupić i Isidora Minić, kao i višestruko nagrađivani dramaturg, profesor Petar Mihajlović.

Pored pojedinačnih nagrada u umetničkim kategorijama u obe selekcije, te nagrade publike, na festivalu će biti dodeljene dve glavne nagrade. OTISAK – za autentičnost umetničkog izraza, i TRAG – za ukupan doprinos razvoju pozorišne scene Čačka.

Amaterska selekcija obuhvatiće sedam predstava: „Lilika“ Dramskog studija Gimnazije „Stojan Ljubić“, Lebane, „Buđenje proleća – dečija tragedija Teatra mladih Mišolovka, „Posebni“ Gimnazije „Laze Kostić“, Novi Sad, „Ideniteti“ Art sobe, Zenica, „Paklena pomorandža“ Kulturociklin KCK, Kruševac. Prateći program će obuhvatiti dva ostvarenja u produkciji KC Čačak – „Slučaj porodice zeko“ i „Sakati Bili sa Inišmana“ koja je već osvojila 13 nagrada na INTEF-u i Majskim igrama.

„Kada god sa nekom predstavom otputujete na gostovanje u manje mesto, dugo ne možete da se oduprete utisku koliko je publika željna pozorišta. U ovom slučaju redovi ispred Kulturnog centra u Čačku upravo govore o želji i potražnji za tim, i činjenica da su moje kolege i prijatelji prepoznali tu potrebu, i imali želju i snagu da je sprovedu u delo, za mene na najlepši mogući način, govori o želji da se doprinese zajednici“, rekla je glumica Atelja 212 Hana Selimović, ujedno predsednica žirija 66. Majskih igara, koja je ovom prilikom dodelila nagrade ansamblu predstave „Sakati Bili sa Inišmana“.

 

 

 

 

Osim glavnog takmičarskog programa, publika će, u toku sedam dana, imati priliku da učestvuje u umetničkim radionicama – likovne će voditi slikar dr Uglješa Colić, za radionice dramskog teksta biće zadužena dramaturškinja Mina Petrić, dok će mladi glumac Stefan Ostojić raditi sa mladim amaterima na glumačkoj radionici.
„Ono po čemu je od samog početka prvi čačanski pozorišni festival jedinstven jeste sinergija različitih umetnosti, koja je, čini se, baš danas potrebnija nego ikad pre. Pravo je zadovoljstvo držati likovne radionice na upravo ovakvom festivalu, jer svi stvaraoci tragaju za nečim novim, a mapiranjem novih područja osvajamo, do sada, nepoznata prostranstva i širimo kulturu, umetnost i duhovnost, individualno i grupno“, istakao je slikar Uglješa Colić, koji je bio zadužen i za oblikovanje nagrada.

Razgovori o predstavama su nezaobilazan deo svakog pozorišnog festivala, pa će tako oni znatiželjni moći da postave pitanja, bolje razumeju kreativni proces i uživo razmene utiske sa umetnicima. Ove razgovore će voditi pozorišni kritičar Andrej Čanji, dok će u festivalskom biltenu, hroniku prvog festivala zapisivati novinar i aktivista Dušan Darijević.

 

 

 

 

Ulaz na festival biće slobodan, uz obaveznu ulaznicu koju publika može preuzeti na biletarnici Kulturnog centra Čačak, koji je oduvek bio nezaobilazno mesto za ljubitelje kulture i umetnosti.
„Veoma smo bili srećni kada smo videli da su Čačani i Čačnke jednako uzbuđeni povodom prve MAPE. Red ispred Kulturnog centra zbog ulaznica jasno pokazuje želju za novim, inspirativnim sadržajem. Sa nestrpljenjem očekujemo početak festivala i programe koji nas očekuju u narednih sedam dana. Čačak će oživeti pozorište, a Kulturni centar potvrditi svoju posvećenost kulturnom razvoju“, istakao je glavni urednik KC Čačak Dragojlo Jerotijević.
Svi zainteresovani, informacije mogu pronaći na Fejsbuk i Instagram nalogu Pozorišnog festivala mladih amaterskih i profesionalnih autora – MAPA 032!

Festival će, uz KC Čačak, biti organizovan u saradnji sa Pozorišno-umetničkom laboratorijom Pult iz Novog Sada.

 

Foto: Bus plus produkcija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.