Međunarodna organizacija rada, u saradnji sa Delegacijom Evropske Unije u Srbiji, pokrenula je projekat „Osnaživanje socijalnog dijaloga u Republici Srbiji”.

Cilj projekta je jačanje socijalnog dijaloga u Srbiji kako bi Vlada, poslodavci i sindikati mogli zajedno da stvore ambijent u kome su prava i obaveze radnika i poslodavaca dobro izbalansirani što bi trebalo da doprinese stvaranju stabilnijeg, ravnopravnijeg i uspešnijeg društva. Fokus projekta je i da se identifikuju i imenuju trenutni nedostaci u vođenju efikasnog tripartitnog i bipartitnog socijalnog dijaloga kako bi se poboljšala komunikacija između Vlade, radnika, poslodavaca.

„Efikasan socijalni dijalog između Vlade, organizacija radnika i poslodavaca je od ključnog značaja za promovisanje socijalne pravde, inkluzivnog ekonomskog rasta, poboljšanje plata i uslova rada, kao i održivog poslovanja. Međunarodna organizacija rada daće tehničke komentare i preporuke relevantne za pravni okvir socijalnog dijaloga sa namerom da se unaprede ključni delovi radnog zakonodavstva, kao što je formulisanje delova novog Zakona o radu u delu koji se odnosi na tripartitni i bipartitni socijalni dijalog, Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, Zakona o socijalno-ekonomskom savetu i Zakona o štrajku. Sindikati i organizacije poslodavaca dobiće sa naše strane podršku u jačanju njihovih kapaciteta“, rekla je Jovana Spaić Erdeljan, nacionalni koordinator projekta Međunarodne organizacije rada i istakla da će unapređenjem socijalnog dijaloga Srbija biti korak bliže članstvu u Evropskoj uniji.

Emanuel Žulien, zamenik regionalnog direktora Međunarodne organizacije rada za Evropu i centralnu Aziju, pozdravio je pokretanje projekta.
„Socijalni dijalog ne treba da bude samo apstraktni skup pravila, već proces sa formalnim i neformalnim aspektima, prilagođen Srbiji dok ne postane zreo, koristan, priznat i orjentisan na rezultate proces u društvu“, naveo je Žulien.

Foto: Milan Obradović

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović istakao je da je vrednost projekta dokaz podrške međunarodnih partnera i našeg kapaciteta da odgovorimo na izazove.
„Kroz ovaj projekat radićemo na modernizaciji i usklađivanju našeg radnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima, što je korak od ogromnog značaja za sve građane Republike Srbije. Očekuje nas rad na novom zakonu okviru koji će omogućiti da socijalni dijalog ne bude samo formalnost, već živa praksa u kojoj svi učestvuju. Na ovaj način ćemo osigurati da naši zakoni o radu, mirnom rešavanju radnih sporova, socijalno-ekonomskom savetu i štrajku odgovore na potrebe današnjeg trenutka,“ rekao je ministar i dodao da projekat podrazumeva i konkretne aktivnosti koje će jačati kapacitete svih partnera, od državne uprave do lokalnih samouprava i socijalno-ekonomskih saveta“, rekao je ministar Starović.

Njegova ekselencija ambasador i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre veruje da će novi projekat podrške socijalnom dijalogu doprineti poboljšanju uslova rada za sve radnike u Srbiji.
„Radno mesto u 21. veku se brzo menja, zahteva prilagođavanje načina na koji poslodavci i zaposleni pregovaraju o uslovima rada. Pregovori između poslodavaca i zaposlenih doprineće poboljšanju uslova života i rada, od plata do radnih sati, godišnjeg odmora ili zdravlja i bezbednosti na radu. Ovo zauzvrat doprinosi društvenom blagostanju, dobrom korporativnom upravljanju i na kraju boljoj produktivnosti. Kao EU verujemo da je snažan socijalni dijalog uz učešće svih partnera najbolje sredstvo za postizanje rezultata i srećni smo što imamo priliku da podržimo ove napore“, naveo je ambasador Žiofre.

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović naveo je da je zadovoljan pokretanjem projekta, verujući da će socijalni dijalog biti vraćen u institucije i okvire zakona.
„To je naš zadatak na kome treba da radimo ozbiljno, vredno i predano, jer situacija nije baš onakava kakva bi trebalo da bude“, rekao je Mihajlović.

Čedanka Andrić iz Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ pokretanjem i sprovođenjem projekta očekuje da on dovede do osnaživanja značaja pregovora i pregovaranja.
„Dosta rada je pred nama i zadovoljstvo je da budemo snažna podrška. Ono što sa naše stane želimo da ukažemo je da je potrebno zaustaviti defregmentaciju zakona o radu“.

Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca, rekao je da podrška MOR-a i EU više nego neophodna za jačanje socijalnog dijaloga u Srbiji, jer je on na zaista niskom nivou.
„Neophodno je da delujemo preventivno na probleme i uspešno rešavamo predstojeće izazove kako bi smo unapredili naše društvo, a to je jedino moguće formalnim razgovorom sve tri strane ovog partnerstva, kako na republickom, tako i na pokrajnskom i lokalnom nivou“, rekao je Nenezić.

Projekat „Osnaživanje socijalnog dijaloga u Republici Srbiji“ biće realizovan kroz radionice, panele i praktične obuke o važnosti pregovaranja, događaje i okrugle stolove, a uz snažnu podršku partnera, a to su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, organizacije radnika i poslodavaca koje su u tripartitnom mehanizmu Međunarodne organizacije rada, Socijalno-ekonomski savet i Agencija za mirno rešavanje radnih sporova.

Projekat „Osnaživanje socijalnog dijaloga u Republici Srbiji“ trajaće do februara 2027. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.