Izraelski zvaničnici obavestili su SAD da će u utorak izvesti operaciju u Libanu, ali nisu dali nikakve detalje o tome šta planiraju, piše CNN, pozivajući se na tri neimenovana izvora.

CNN navodi da su njihovi izvori upoznati sa ovim pitanjem, kao i sa razgovorom između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i njegovog izraelskog kolege Joava Galanta u utorak rano ujutro.

Činjenica da nikakvi detalji o tome šta će operacija podrazumevati značila je da su američki zvaničnici ostali u neznanju sve dok se nedugo kasnije nisu pojavili izveštaji o stotinama eksplodiranih pejdžera, koje su nosili članovi Hezbolaha, rekli su izvori.

CNN ima saznanja da Izrael stoji iza napada, koji je pojačao tenzije u regionu, a radi se o zajedničkoj operaciji izraelske obaveštajne službe, Mosada i izraelske vojske.

Libanska vlada osudila je napad kao „zločinačku izraelsku agresiju“.

Eksplozije u utorak usledile su dok je državni sekretar Entoni Blinken putovao iz Vašingtona u Kairo.

Blinken je u sredu rekao na konferenciji za novinare u Egiptu da Sjedinjene Države „nisu znale za ove incidente niti su bile umešane u njih“.

SAD su prenele Iranu preko posredničkog kanala da nisu umešane u napad i da Iran ne bi trebalo da dodatno eskalira situaciju, rekao je jedan američki zvaničnik za CNN.

Iranski ambasador u Libanu povređen je u eksploziji pejdžera, prenose iranski državni mediji.

Tokom gotovo jednogodišnjeg rata u Gazi, SAD su stalno slale indirektne poruke Teheranu da se suszdrži od eskalacije sukoba, navodi CNN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.