Kritičar sajta The Guardian pita se da li je „Shogun“ zaista zaslužio da potisne druge serije.

Dodela Emi nagrada donela je najveće iznenađenje i, verovatno, najveću uvredu koju je ceremonija doživela godinama unazad. Iznenađenje?

Koliko je nagrada osvojila serija “Shogun”. Naravno, ako ste gledali “Shogun”, znali ste od samog početka da je to remek-delo. Serija je hrabra, ambiciozna i ne potcenjuje inteligenciju svoje publike, što je često norma u ovom mediju. Gluma, režija i pisanje su veličanstveni, kao da su svi uključeni u projekat znali da stvaraju nešto veliko.

Kada je reč o televizijskoj drami, “Shogun” se izdvaja iznad svega što je napravljeno ove godine.

Nije bilo iznenađenje da će “Shogun” osvojiti Emi nagrade. Iznenađenje je, međutim, bilo koliko je sveobuhvatno trijumfovao. Ukupno, “Shogun” je osvojio 18 trofeja, čime je oborio rekord za najviše osvojenih Emi nagrada za jednu sezonu televizijske serije.

Osvojio je toliko nagrada da bi bilo iscrpljujuće nabrajati ih sve, ali pobedio je u kategorijama za najbolju seriju, režiju, glavne glumce, kasting, dizajn produkcije, kostimografiju, kinematografiju i još nekoliko drugih oblasti.

I dok je ovo možda zasluženo, monopol u nagradama podrazumeva da su brojni drugi vredni kandidati ostali u senci. Pre svega “Slow Horses”. Iako je Vil Smit zasluženo osvojio Emi za scenario, sjajna glumačka postava takođe je zaslužila priznanje.

Ogroman broj osvojenih nagrada za ovu seriju “Shogun” takođe pojačava osećaj da je bio nominovan u pogrešnim kategorijama. Sve dok se serija nije emitovala, producenti su bili uvereni da je to kraj. “Shogun” je bio rimejk serije u jednoj sezoni, adaptirane na osnovu knjige koja ima kraj.

Prema tome, logično je da je serija trebalo da se kvalifikuje za kategorije limitiranih serija. Ipak, zahvaljujući promeni odluke u poslednjem trenutku, biće snimljena još jedna sezona. S obzirom na to da je prva sezona nastajala gotovo deceniju, ko zna kada će se to desiti.

U svakom slučaju, oseća se kao da je “Shogun” postao dramska serija samo zahvaljujući tehničkom detalju.

Govoreći o pogrešnoj kategorizaciji, dolazimo do iznenađenja. “The Bear” nije osvojio nagradu za najbolju komediju. U januaru na dodeli Emija za 2023. je pobedio u toj kategoriji.

U januaru je praktično osvojio sve, do te mere da je izgledalo kao da će “The Bear” osvajati sve za šta bude nominovan do kraja vremena. Ali pobedila ga je serija “Hacks”, zaključuje se na sajtu The Guardian.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.