Oluja Boris, koja je prošle nedelje zahvatila centralnu i istočnu Evropu i odnela živote najmanje 24 ljudi, pogodila je severni italijanski region Emilija-Romanja. 

Kuće se evakuišu, a region je zahvaćen poplavama i klizištima.

Obilna kiša pogodila je Emiliju-Romanju u sredu popodne, a situacija se pogoršala kada je pao mrak.

Jader Dardi, gradonačelnik Modiljane, grada u provinciji Forli-Čezena, koji je takođe bio teško pogođen regionalnim poplavama u maju 2023, rekao je da je reka „eksplodirala“.

„Situacija je veoma dramatična. Gore je nego 2023″, rekao je Dardi.

Voda se spuštala nizvodno, uzrokujući poplave u selo Marzeno u Brizigeli, prenosi Gardijan.

„Iznenadni i veliki talas stiže iz Modiljane, prolazi kroz selo Marzeno“, navodi se u saopštenju gradske skupštine Brizigele. U tom delu su evakuisane kuće, a raseljena lica će biti smeštena u školu, dodaje se u objavi.

Gradonačelnik luke Dela Godenza, rekao je da je situacija „daleko iznad najgorih prognoza“.

„Situacija je sve gora i sve se brže menja. Nivo reke se stalno prati.  Dostigao je 6,19 metara u Tebanu. Vatrogasna brigada i lokalna policija su mobilisane, a uz pomoć megafona će upozoravati građane o toku ove strašne situacije koja nas je zadesila““, napisao je na Fejsbuku.

Italijanima je preporučeno da se popnu na više spratove svojih zgrada ili kuća.

Reka Savena u Bolonji takođe ubrzano raste, upozorila je gradska skupština kasno sinoć. Zvaničnici su naredili evakuaciju prizemnih i podrumskih kuća u pogođenim područjima.

Neki putevi su takođe blokirani zbog odrona.

Upozorenja o teškim vremenskim prilikama na snazi su u Emiliji-Romanji i susednoj Marke i važiće narednih 24-36 sati. Škole će biti zatvorene u četvrtak, a ljudima je savetovano da izbegavaju putovanja i, ako je moguće, da rade od kuće.

Poplave u Emiliji-Romanji u maju 2023. odnele su 17 života i prouzrokovale štetu od 8,5 milijardi evra.

Oluja Boris je, od prošle nedelje, kada je počela, donela velike poplave i obilne kiše u Češkoj, Rumuniji, Poljskoj i Austriji. Broj poginulih porastao je na najmanje 24 u sredu.

Naučnici kažu da su ekstremne padavine i poplave postale sve češće i intenzivnije zbog klimatskih promena izazvanih ljudskim ponašanjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.