Kada govorimo o domaćem inovacionom ekosistemu, poslednjih godina najčešće čujemo reči hvale, ali treba takođe reći da i dalje postoji značajan prostor za unapređenje. Neke zajednice, kao što su blokčejn ili gejming, dosta su dobro povezane unutar sebe, ali šira inovaciona scena u velikoj meri ostaje razuđena. Mnogi sektori funkcionišu izolovano, a povezanost između različitih sektora, startapa, investitora, i obrazovnih institucija relativno je slaba. To postaje posebno problematično u kontekstu globalne konkurencije, gde uspeh zavisi od brzine razmene informacija, saradnje i inovacija.

Upravo je potreba za boljom povezanošću postala centralna tema u mnogim diskusijama o budućem razvoju domaćeg inovacionog ekosistema. Istraživanje organizacije Startup Genome naglašava da je nivo lokalne povezanosti izuzetno značajan za dugoročni uspeh inovacionih ekosistema, pa ga čak dovode i u direktnu vezu sa vrednošću određenog ekosistema. Ekosistemi kao što su Helsinki, Singapur, Stokholm ili Estonija funkcionišu na temelju snažnih lokalnih veza između aktera, što im omogućava brz razvoj i skaliranje inovacija.

U Srbiji, lokalna povezanost između različitih sektora i dalje nije dovoljno razvijena, iako postoje brojne prilike za sinergiju.

Zato su važne velike konferencije, poput SPLET Tech konferencije koja će se ove godine održati 8. oktobra u MTS dvorani.

SPLET Tech će okupiti startape, IT industriju, investitore, naučnoistraživačku zajednicu, studente i predstavnike državnih institucija, dajući im priliku da se međusobno povežu i dele ideje. Jedan od najvažnijih ciljeva ove konferencije jeste stvaranje platforme na kojoj se različiti akteri iz inovacionog ekosistema mogu povezati i započeti nove projekte.

Mi već danas možemo da vidimo rezultate uspešnih saradnji koje su započele na prethodnim SPLET Tech konferencijama. Primer koji posebno volim da istaknem jeste saradnja u domenu inovacija i rada sa studentskim timovima, između Univerziteta u Kragujevcu i Fakulteta organizacionih nauka iz Beograda. Ovaj vid saradnje ne samo da unapređuje obrazovni sektor već je i primer dobre prakse za dalji razvoj inovacija u Srbiji​.

Takođe je bilo slučajeva gde su studenti kroz učešće na SPLET Tech konferenciji dobili priliku da se upoznaju s liderima iz industrije, što ih je podstaklo da započnu svoje karijere u inovacionom ekosistemu. Neki od njih su uspeli da nađu posao u startapima, dok su drugi osnovali svoje kompanije. Takvi primeri pokazuju koliko je važno stvarati prilike za povezivanje, ne samo na institucionalnom nivou već i na ličnom planu.

Dok lokalna povezanost igra ključnu ulogu u početnim fazama razvoja ekosistema, globalna povezanost je neophodna za dugoročni rast i uspeh. Ekosistemi koji se ne povezuju globalno, ostaju zatvoreni i ne uspevaju da iskoriste sve mogućnosti koje pruža globalno tržište. Srbija ima veliki potencijal, ali je potrebno dalje raditi na internacionalizaciji domaćih startapa.

Prema podacima iz istraživanja Startap skener 2024, veliki broj domaćih startapa planira internacionalizaciju poslovanja, međutim, taj put nije jednostavan. Nedostatak iskustva u radu na stranim tržištima, kulturne i jezičke barijere, kao i kompleksnost stranih regulativa, predstavljaju značajne prepreke za domaće startape koji žele da se prošire van granica Srbije.

Konferencije omogućavaju startapima ne samo da se povežu sa lokalnim partnerima već i da izgrade globalne veze koje su neophodne za dugoročni uspeh. Kroz ovakve projekte, Srbija može da se pozicionira kao regionalni lider u oblasti inovacija.

Ove godine će na SPLET konferenciji učestvovati preko 10 fondova preduzetničkog kapitala (Venture Capital Funds) koji su specijalizovani za ulaganje u startape i koji će održati niz sastanaka i upoznavanja sa domaćim ekosistemom.

Inovacije i preduzetništvo ne nastaju u vakuumu – oni su rezultat saradnje, razmene ideja i zajedničkih napora. Bez obzira na to koliko su startapi tehnološki napredni ili inovativni, bez odgovarajuće podrške u vidu povezivanja s lokalnim i globalnim partnerima, njihov uspeh ostaje ograničen.

Srpski inovacioni ekosistem je prešao daleki put u prethodnih nekoliko godina, ali što više napredujemo – to bolje vidimo da je put koji je tek pred nama mnogo duži. Jedan od načina da povećamo sebi šanse za uspeh na tom putu jeste jačanje lokalne i globalne povezanosti. Inicijative poput SPLET Tech konferencije igraju veoma važnu ulogu u ovom procesu, stvarajući platforme za povezivanje različitih aktera i pružajući podršku startapima u njihovom razvoju.

Na ovaj način domaći inovacioni ekosistem dobija priliku da se bolje poveže, kako unutar sebe u okviru Srbije, tako i sa globalnim tržištima. Ova vrsta sinergije je ključna za budućnost inovacija i preduzetništva u Srbiji.

Vidimo se na SPLET-u – mestu gde se lokalne i globalne veze prepliću kako bi stvorile nove prilike za sve koji žele da budu deo budućnosti Srbije​ koja će biti utemeljena na znanju i inovacijama.

SPLET Tech konferenciju zajednički organizuju projekti „Preduzmi ideju“ u realizaciji Inicijative „Digitalna Srbija“ i „Srbija inovira“, koji sprovodi ICT HUB, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.