Izraelski ratni avioni bombardovali su na desetine ciljeva širom južnog Libana, u četvrtak uveče, samo nekoliko sati nakon što je Hasan Nasralah, lider Hezbolaha, zapretio „da će se Izraelu snažno osvetiti“ za podmetanje eksploziva u pejdžere i voki-tokije.

Izraelska vojska je saopštila da je pogodila stotine raketnih bacača i dodala da će oni biti korišćeni „u bliskoj budućnosti“.

Više od 50 puta je odjeknulo širom južnog Libana, objavila je državna novinska agencija NNA. Tri libanska bezbednosna izvora rekla su agenciji Rojters da su to bili najteži vazdušni udari od početka sukoba u oktobru.

Samo nekoliko sati ranije, Nasralah je zapretio osvetom Izraelu, i rekao da će ta zemlja „biti napadnuta i tamo gde očekuje, ali i tamo gde nikad ne bi ni pomislila“, prenosi Gardijan.

S obzirom na to da napetosti na Bliskom istoku rastu, visoki diplomatski zvaničnici iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, sastali su se u četvrtak u Parizu pre sastanka Saveta bezbednosti UN, da bi o njima pričali.

Entoni Blinken, američki državni sekretar, trebalo je da se danas pridruži kolegama u francuskoj prestonici, nakon razgovora o primirju u Gazi u Kairu.

Američki predsednik Džo Bajden veruje da još uvek postoji diplomatsko rešenje za eskalaciju tenzija između Izraela i Hezbolaha, rekao je njegov portparol.

Bela kuća je upozorila sve strane na eskalaciju.

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib upozorio je da je „napad na suverenitet i bezbednost Libana opasan razvoj događaja koji bi mogao da se završi širim ratom“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.