U Grčkoj, na jednoj od omiljenih destinacija za letovanje naših turista, tokom vrućih i suvih leta, požari su sve češća pretnja. Kako bi rešio ovaj problem Huawei je zajedno sa Univerzitetom u Atini (NKUA) i startapom PROBOTEK, uspešno testirao sistem za otkrivanje požara koji obaveštava vatrogasne i hitne službe u roku od 15 minuta. 5G dronovi i senzori veštačke inteligencije analiziraju širenje požara, predviđaju pravac i pružaju informacije o rutama evakuacije.

Novi sistem je nadograđen na prethodnu verziju pokrenutu 2022. godine, proširujući njenu funkcionalnost na planiranje evakuacije i obaveštenja za stanovnike u realnom vremenu. Koristeći video snimke dronova u paru sa meteorološkim i geomorfološkim podacima, 5G može brzo da prepozna požare i predvidi najugroženija područja. Ovo rešenje, ne samo da pomaže u zaštiti prirodnih ekosistema, već i poboljšava javnu bezbednost, smanjujući štetu na imovini i rizik po stanovništvo.

Sistem je predstavljen u Discovery dokumentarnoj seriji Being Digi-Sapiens, gde se pokazuje kako veštačka inteligencija može igrati ključnu ulogu u prevenciji šumskih požara. Inicijativa je pokrenuta u okviru Huawei TECH4ALL programa, koji se fokusira na održiv razvoj tehnologije za sve.

Izvor: https://www.huawei.com/en/news/2024/9/tech4all-forestfire-prevention-greece

 

Kako je Wi-Fi zauvek promenio tradicionalne pijace

 

 

 

 

Warner Bros. Discovery i Huawei predstavljaju drugu epizodu trodelne dokumentarne serije Being Digi-Sapiens nazvanu Povezivanje s drugima. Seriju vodi švedska pronalazačica i jutjuberka Simon Gerc, koja putuje Evropom i istražuje kako to tehnologija menja našu svakodnevicu. U drugoj epizodi Simon nas vodi kroz Španiju, Nemačku i Holandiju gde se upoznaje sa tehnologijama koje omogućavaju efikasniji i bezbedniji svet u vreme digitalizacije.

U drugoj epizodi srećemo trgovca Huana, koji sa porodicom radi na najstarijim pijacama Malage još od 1958. godine. On objašnjava kako je nedavno postavljanje besplatne Wi-Fi mreže omogućilo obradu narudžbina putem interneta, bolju kontrolu nad dolaznim i odlaznim pošiljkama, i dolazak do novih kupaca.

Simon nas vodi i u porodični vinski podrum u Nemačkoj, gde 5G tehnologija omogućava vinogradarima da prate uslove okoline, vlažnosti zemljišta i rizike od štetočina. U Holandiji obilazi jedan od glavnih centara za snabdevanje i logistiku kompanije Huawei, gde robotska vozila uz pomoć veštačke inteligencije obavljaju ljudima zamorne i opasne zadatke.

Serija je nastala uz podršku kompanije Huawei i obuhvata širok spektar digitalnih inovacija. Cilj je da doprinese evropskim zemljama u dostizanju pametnijeg, zdravijeg i održivijeg načina života.

Izvor: https://www.huawei.com/en/media-center/multimedia/videos/2024/discovery-digi-sapiens-ep2

 

Prvi savitljivi telefon sa dvostrukim preklopom

Huawei je zvanično predstavio Mate XT | Ultimate Design, prvi na svetu pametni telefon sa trostrukim preklopom. Ovaj uređaj, kada je potpuno otvoren, predstavlja tablet, sa dijagonalom ekrana od 10,2 inča, 3K rezolucije i debljine samo 3,6 milimetara. Mate XT je dizajniran da bude izdržljiv, od materijala otpornih na pritisak, savijanje i zatezanje, do 25 odsto otpornijim od ranijih telefona na preklop. Takođe, uz ovaj telefon, Huawei je predstavio preklopnu tastaturu osetljivu na dodir, čije korišćenje parira desktop tastaturi.

 

 

 

 

Telefon ima sistem od četiri kamere visoke rezolucije, čija glavna kamera ima 50 MPx rezoluciju promenljive aperture, uz ultraširokougaonu kameru od 12 MPx, periskopsku telefoto kameru iste rezolucije i selfi kameru od 8 megapiksela. Napaja ga snažna silikonsko-karbonska baterija kapaciteta 5.600 mAh, najtanja te vrste, koja podržava brzo punjenje od 66 vati kablom i do 50 vati bežično. Očekuje se da će koristiti revolucionarni Huawei Kirin 9000 čip.

Telefon je opremljen vrhunskim Huawei rešenjima, među kojima su satelitska komunikacija, antene nove generacije za prijem signala i Wi-Fi veze, kao i drugim servisima i tehnologijama razvijenim u R&D pogonima kineske kompanije, bez korišćenja američkih komponenti ili patentima zaštićene svojine.

Izvor: https://www.fonearena.com/blog/434727/huawei-mate-xt-price-specifications.html

 

Autor fotografija: Huawei 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.