Ramon Lopes de Mantaras Badija, profesor emeritus iz španskog Visokog saveta za naučna istraživanja (CSIC), održaće predavanje o veštačkoj inteligenciji u utorak, 24. septembra u 19 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes u Beogradu.

Na ovom predavanju Ramon Lopes de Mantaras Badija podeliće svoja razmišljanja o veštačkoj inteligenciji. On će dovesti u pitanje preuveličanu percepciju o potencijalu veštačke inteligencije, ističući trenutna ograničenja sistema u razumevanju sveta i jezika. Argumentovaće važnost interakcije tela sa svojim okruženjem kako bi se ono pravilno razumeo.

Takođe, osvrnuće se na trenutne opasnosti veštačke inteligencije, kao što su aspekti privatnosti i pristrasnosti algoritama, kao i na etičku odgovornost dizajnera. Poseban naglasak će biti stavljen na potrebu za strožom regulacijom i boljim obrazovanjem o rizicima i prednostima veštačke inteligencije.

U ovom događaju učestvuje i pisac i naučni novinar Slobodan Bubnjević koji će publiku uvesti u temu pružajući informacije o stanju u oblasti veštačke inteligencije u Srbiji, nakon čega će i moderirati razgovor sa profesorom Lopesom de Mantarasom.

Predavanje će biti na španskom, odnosno srpskom jeziku, sa simultanim prevodom. Ulaz slobodan.

Ramon Lopes de Mantaras Badija je pionir na polju veštačke inteligencije u Španiji i Evropi, sa istaknutom akademskom i profesionalnom karijerom. Dobitnik je više priznanja, uključujući i Nacionalnu nagradu za istraživanja Ministarstva nauke i inovacija Kraljevine Španije. Takođe, počasni je član EurAI (Evropske asocijacije za veštačku inteligenciju) i redovni član Instituta za katalonske studije. Njegova trenutna istraživanja usmerena su na analogno rezonovanje i uzročno-posledično učenje, kao i učenje prenosom kod humanoidnih robota.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.