Prekidi u komunikaciji sa lokalnim organima za sprovođenje zakona ometali su rad Tajne službe SAD uoči atentata na bivšeg predsednika Donalda Trampa u julu, pokazuje novi izveštaj koji iznosi na videlo niz propuštenih prilika da se zaustavi napadač koji je otvorio vatru sa neobezbeđenog krova.

Dokument na pet stranica koji rezimira ključne zaključke izveštaja Tajne službe pronalazi greške kako u lokalnoj tako i u saveznoj policiji, naglašavajući kaskadne i široke propuste koji su prethodili atentatu od 13. jula na predizbornom mitingu u Batleru u Pensilvaniji. Tada je Tramp ranjen u uho, a jedan posetilac mitinga ubijen.

Ovaj izveštaj predstavlja najformalniji pokušaj Tajne službe da katalogiziraju greške počinjene tog dana, i sve se to dešava nakon hapšenja čoveka na Floridi za koga vlasti kažu da je u nedelju takođe hteo da ubije Trampa.

„Važno je da sebe smatramo odgovornim za neuspehe 13. jula i da iskoristimo naučene lekcije kako bismo bili sigurni da nam se slično neče ponoviti“, rekao je vršilac dužnosti direktora Tajne službe Ronald Rou mlađi u saopštenju koje prati izveštaj o agencijskoj internoj istrazi.

Izveštaj detaljno opisuje niz „komunikacionih nedostataka“ pre no što je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa likvidirao kontrasnajperista Tajne službe, a pošto je ovaj mladi čovek ispalio osam metaka u Trampovom pravcu sa krova zgrade udaljene manje od 150 metara od bine sa koje je bivši predsednik SAD govorio.

Jasno se navodi da je tajna služba znala i pre atentata da je mesto održavanja mitinga – bezbednosni izazov.

Neki od problema koji se u izveštaju ističu su: lokalna policija na licu mesta nije znala za postojanje dva komunikaciona centra na terenu, što znači da službenici nisu znali da Tajna služba ne prima njihovu radijsku komunikaciju.

Policija je takođe iznosila vitalne informacije izvan radio frekvencija Tajne službe.

Dok su policajci tražili Kruksa pre no što je ovaj počeo da puca na Trampa, informacije su se prenosile „preko mobilnih/ćelijskih uređaja u poređanom ili fragmentisanom obliku“ umesto preko mreže same Tajne službe.

Dogodio se „propust osoblja da preko radija emituje opis napadača, ili vitalne informacije dobijene od lokalnih organa za sprovođenje zakona u vezi sa sumnjivom osobom na krovu kompleksa AGR“, što se odrazilo na celokupno federalno osoblje na lokaciji Batler, navodi se u izveštaju.

Komunikacioni slom je bio posebno problematičan za Trampovo lično obezbeđenje, „koje nije bilo obavešteno o tome koliko su, u minutima pred napad, državni i lokalni organi za sprovođenje zakona bili usredsređeni na lociranje sumnjivog subjekta“, a da su to znali, navodi se u izveštaju, mogli su donetu odluku da izmeste Trampa dok potraga traje.

Izveštaj postavlja ozbiljnija pitanja o tome zašto nijedna policijska formacija nije bila stacionirana na krovu na kom se Kruks nalazio.
Nije bilo ni razgovora sa Tajnom službom o postavljanju tima na krov, iako se snajperisti iz lokalnih agencija za sprovođenje zakona „očigledno nisu protivili toj lokaciji“.

Taktički tim koji je delovao sa drugog sprata zgrade nije imao kontakt sa Tajnom službom pre skupa. Taj tim je dovela lokalna policijska uprava da pomogne u obezbeđivanju skupa bez znanja Tajne službe, navodi se u izveštaju.

Tajna služba je unapred shvatila da mesto mitinga, koje je odabralo Trampovo osoblje zbog kapaciteta da primi „veliki broj posetilaca“, predstavlja bezbednosni izazov zbog vidokruga koje bi potencijalni napadač mogao da iskoristi, navodi se u izveštaju.

Ipak, 13. jula nisu preduzete nikakve bezbednosne mere kako bi se otklonile te bojazni, a Tajnoj službi nedostajali su čak i detalji o lokalnoj policijskoj podršci koja će biti raspoređena.

Sažetak izveštaja ne identifikuje konkretne pojedince koji bi mogli da budu krivi za propuste niti ukazuje da li je neko od članova osoblja disciplinski kažnjen, iako je Asošijeted pres ranije izvestio da je najmanje pet agenata Tajne službe premešteno na druge dužnosti.

Tadašnja direktorka Kimberli Čitl dala je ostavku više od nedelju dana nakon atentata, preuzevši punu odgovornost za propust.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.