Trka za zdravlje ( Race for the cure), koja ima za cilj da ukaže na značaj borbe žena obolelih od karcinoma dojke i ove godine održače se na  Adi Ciganliji 21. septembra u subotu u 11 h kod restorana „Jezero“, najavila je Jasmina Lukić koordinatorka akcije iz Evropa Dona Srbija (EDS), Srpskog foruma za borbu protiv raka dojke koji se bavi čitavim nizom aktivnosti koji doprinose poboljšanju informisanja javnosti o karcinomu dojke i pruža podršku obolelima od raka dojke i zalaže se za poboljšanje uslova njihovog lečenja.  

Ona je istakla „Srpski forum protiv raka dojke – EVROPA DONA SRBIJA” u susret oktobru – međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke, po šesti put organizuje manifestaciju “Race for the cure – Trka za ozdravljenje pod sloganom “SVAKIM KORAKOM PODRŽAVAMO JEDNI DRUGE“.

Lukić je naglasila da je ovo je jedinstven medjunarodni događaj koji se održava u preko 150 gradova sveta u kome učestvuje nekoliko miliona ljudi. Cilj događaja je podrška ženama koje se leče od raka dojke, da se skrene pažnja na značaj redovnih i preventivnih pregleda, jer je to najbolji način da se bolest otkrije na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja odnosno smanji smrtnost od ove bolesti. Dodala je još da je Manifestacija humanitarnog karaktera, da se sredstvima od registracije formiraju Ružičasti paketi namenjeni ženama na onkološkom lečenju u referentnim centrima, i da smo prošle godine od prikupljenih registracuja darivali 1.200 žena.  

Više od 90% pacijentkinja s rakom dojke se može izlečiti ukoliko se dijagnoza postavi u početnom stadijumu bolesti. Takođe će se ovom trkom ili šetnjom ukazati na važnosti fizičke aktivnosti u svim starosnim dobima jer, istraživanja ukazuju da fizička aktivnost utiče pozitivno na raspoloženje i smanjenje rizika od raka dojke. Ukoliko ste fizički aktivni više od 30 minuta dnevno možete smanjiti rizik od raka dojke za 20%, dok produžena neaktivnost može povećati rizik od oboljevanja. Fizička aktivnost nije samo sport, već takodje i šetnja, vrtlarenje, aktivnost na poslu, kućni poslovi, ples, joga, veslanje itd, rekla je Jasmina Lukić iz Evropa Dona Srbije dodavši da “Evropa Dona Srbija želi da ukaže na važnost odaziva na skrining dijagnostiku u cilju ranog otkrivanja bolesti a time i smanjenja smrtnosti žena od raka dojke”.

Trka – Ada CiganlijaMilena Anđela Mišić Atanacković

Dr Mirjana Branković Magić predsednica Evropa Dona Srbije istakla je da karcinom dojke najčešće maligno oboljenje kod žena, kako u svetu, tako i u Srbiji. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije procenjuje se da se u Evropi otkrije oko 604.900 novih slučajeva godišnje, a umre 160 000 osoba. Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”, ukazuju na  činjenicu da je u Srbiji  2021. registrovano 4.447 novoobolelih od karcinoma dojke,  dok je od ove bolesti u istoj godini umrlo 1765 osoba. Visoka smrtnost ukazuje na to da se u Srbiji još uvek bolest velikim delom otkriva u odmaklim stadijumima.

-Da bismo mogli da utičemo na incidence karcinoma dojke u Srbiji, a naročito na visoku smrtnost od ovog malignog oboljenja, neophodno je da se podigne svest javnosti o ovoj bolesti, a pre svega o tome koji su to faktori rizika za nastanak bolesti, kao i šta je to što svako od nas može da učini da smanjimo rizik od oboljevanja. Važno je da znamo i koje vrste zdravstvenih pregleda doprinose otkrivanju bolesti u početnim stadijumima kada je karcinom dojke velikim delom izlečiv, a to je pre svega odaziv žena na skrining mamografiju,  istakla je dr Branković-Magić dodavši da je EDS 2024. godini pripremila i štampala jedan broj  časopisa Rak koji je upravo posvećen navedenim temama i u kome su pobrojane aktivnosti Evropa Done Srbija.  Ovaj broj časopisa Rak je štampanu u martu mesecu, povodom 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. 

Dr Branković-Magić je naglasila da će Srpski forum za borbu protiv raka dojke u oktobru, drugi put za redom, raditi i na regionalnom projektu Mama budi zdrava u saradnji sa organizacijom Sve za nju iz Zagreba, Hrvatska. Evropa Dona Srbija je, inače, članica evropske asocijacije European breast Cancer Coalition – Europa Donna sa sedištem u Milanu i podržava sve akcije koje se sprovode unutar Evropske koalicije. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.