Četiri reprezentativna prosvetna sindikata uputila su danas apel direktorima osnovnih i srednjih škola da ne podležu pritiscima, koje na njih, kako tvrde sindikati, vrše nadležne školske uprave i Ministarstvo prosvete u vezi sa nadoknadom časova i pokretanjem disciplinskih postupaka protiv zaposlenih koji su učestvovali u štrajku 16. septembra.

„Zaposleni koji su učestvovali u štrajku i drugim oblicima sindikalne borbe se bore za bolji materijalni položaj svih zaposlenih u obrazovanju i traže da se poštuje Protokol, kojim se 12. oktobra 2023. godine obavezala Vlada Srbije“, navodi se u saopštenju koje je prosledila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Pravo na borbu za bolje uslove rada je, prema njihovim rečima, pravo zagarantovano Ustavom Srbije, zbog čega su od direktora škola zatražili da ne donose ishitrene odluke o nadoknadi časova i ne ucenjuju zaposlene, jer pregovori oko poboljšanja statusa prosvetnih radnika još uvek traju.

„Budite direktor kakvog od vas očekuju zaposleni u vašoj školi. Ne pristajte na ucene – ukoliko kažnjavaju nas danas, sutra će kažnjavati Vas. Svako povećanje zarada koje dobiju zaposleni odnosi se i na Vaše plate. Budite odgovorni prema kolektivima kojim rukovodite. Jedinstvo svih u ovoj borbi je važno. I vi ste pre svega nastavnici“, dodali su sindikati.

Četiri prosvetna sindikata dostavila su i mišljenje svog pravnog tima o dopisu ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović, koji je 16. septembra uputila direktorima škola o njihovom postupanju u situacijama obustave rada u školama, navodeći da je ministarka tim dopisom „izvršila povredu međunarodnih izvora prava i Ustava Srbije u delu ostvarivanja prava na štrajk“

„Imenovana je navedenim dopisom, kojim se obratila zakonskim zastupnicima osnovnih i srednjih škola-direktorima, sačinjavanjem dopisa suprotno Zakonu o štrajku i suprotno Ustavu koji članom 61. reguliše pravo na štrajk kojim decidno stoji da zaposleni imaju pravo na štrajk u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom saopštila direktorima da oni vrše najavu obustave rada“, ocenio je pravni tim sindikata.

Dodali su da je ministarka dopisom tražila da se prilikom ostvarivanja prava na štrajk vodi „precizna i proverena evidencija o broju nastavnika kao i evidencija o nastavnicima koji su obustavili rad“, navodeći da je sve to u suprotnosti sa materijalnim pravom.

„Navedenim dopisom ispostavlja se da deca idu u školu da bi boravila u školi, a ne da bi pohađala nastavu i kroz nastavni program se obrazovali, što je sve u suprotnosti sa nadležnostima, naročito osnovne škole koja je obavezna, ali i sa srednjim školama koja su osnovana od strane Srbije. Ministarka je ovim dopisom postupala suprotno pozitivnim propisima Srbije, ali i suprotno Konvenciji br. 98 MOR-a“, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.