MOL Grupa i njeni partneri u zajedničkom ulaganju (JV) potpisali su komercijalne sporazume za razvoj gasnih rezervi u Azerbejdžanu. Nakon SOCAR-a i BP-a, MOL je treći najveći akcionar u gigantskom ACG polju, gde su identifikovane neasocirane gasne rezerve ispod i iznad naftnih rezervoara. Partneri su se dogovorili o razvoju i komercijalnoj eksploataciji ovih rezervi. MOL je takođe potpisao Memorandum o razumevanju sa SOCAR-om kako bi procenio dalju potencijalnu saradnju u oblasti istraživanja ugljovodonika u Azerbejdžanu.

MOL Grupa i njeni partneri potpisali su komercijalne sporazume za razvoj gasnih rezervi u Azerbejdžanu. Nakon Državne naftne kompanije Azerbejdžanske republike (SOCAR) i BP-a, operatera JV-a, MOL je treći najveći akcionar u velikom Azerbejdžansko-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG) polju, gde su identifikovani neasocirani rezervoari gasa (NAG) ispod i iznad naftnih rezervoara.

Ovi komercijalni ugovori menjaju postojeći okvir sporazuma o podeli proizvodnje (PSA) ACG-a, omogućavajući stranama da napreduju u istraživanju, proceni, razvoju i proizvodnji iz plinskih rezervi ACG polja. Veruje se da su resursi ACG-a neasociranog gasa značajni, sa do 4 triliona kubnih stopa (oko 112 milijardi kubnih metara) rezervi.

Bušenje prvog proizvodnog bunara već je započeto sa platforme West Chirag, a prvi gas se očekuje 2025. godine. Ovaj bunar je važan jer će omogućiti procenu kroz proizvodnju, za koju se očekuje da podrži buduće planove razvoja.

Ceremonija potpisivanja održana je u Bakuu povodom 30. godišnjice potpisivanja ACG ugovora o podeli proizvodnje 1994. godine.

Pored toga, predsednik i izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi i izvršni direktor SOCAR-a Rovshan Najaf potpisali su Memorandum o razumevanju u Bakuu kako bi procenili potencijalne mogućnosti istraživanja u regionu Šamahi-Gobustan. U okviru ovog Memoranduma, MOL Grupa je izrazila nameru da doprinese svojim iskustvom, tehničkim i komercijalnim znanjem i finansijskim resursima za dalji razvoj ekstrakcije ugljovodonika u Azerbejdžanu.

„Danas je važna prekretnica za MOL Grupu, jer nakon godina razvoja i proizvodnje naftnih polja u Azerbejdžanu, proširujemo svoje prisustvo ulaskom u razvoj gasnih rezervi. To je rezultat izvanredne saradnje sa SOCAR-om i partnerima ACG projekta“, rekao je Zsolt Hernádi.

„Ovo je takođe veliki dan za ekonomsku saradnju između Azerbejdžana i Mađarske, i zahvaljujući odličnim vladinim odnosima između naših zemalja, uspeli smo dodatno da produbimo našu poslovnu saradnju. ACG je naš dragulj, jer je najveći međunarodni doprinos našoj proizvodnji ugljovodonika. Takođe, MOL-ovo učešće u projektu je vodeća ekonomska veza između dve zemlje. Pored toga, ACG igra ključnu ulogu u bezbednosti snabdevanja energijom Srednje Evrope. Proizvodnja iz ovog polja daje nam fleksibilnost u snabdevanju nafte za naše rafinerije u Slovačkoj i Hrvatskoj, tako da čitav region ima koristi od ovog partnerstva.

U svetlu ovoga, veoma sam počastvovan što potpisujem dodatni memorandum o razumevanju sa našim cenjenim partnerom, SOCAR-om. To jasno pokazuje da ovo partnerstvo ima sjajnu budućnost i radujem se daljim istraživačkim uspesima u Azerbejdžanu, kako na kopnu, tako i u okviru tekuće razvojne aktivnosti ACG-a. Veoma smo otvoreni za proširenje i dodatno korišćenje ovog potencijala“, dodao je.

MOL Grupa je u Azerbejdžan ušla 2020. godine kupovinom 9,57% učešća u Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), jednom od najvećih naftnih polja na svetu, i efektivnih 8,9% u Baku-Tbilisi-Cejhan (BTC) naftovodu koji transportuje sirovu naftu do mediteranske luke Džejhan. Ova učešća predstavljaju 15% ukupne proizvodnje MOL-a i 25% ukupnih rezervi do 2023. godine. BTC naftovod igra važnu ulogu u snabdevanju MOL-ovih rafinerija u Centralnoj i Istočnoj Evropi, uključujući rafineriju Slovnaft u Bratislavi i INA-u u Rijeci.

Azerbejdžanska imovina omogućava kompaniji MOL fleksibilnost da odluči da li će prodati deo nafte proizvedene u ACG-u u luci Džejhan trećim stranama ili će je koristiti unutar MOL Grupe u svom osnovnom regionu CEE, doprinoseći bezbednosti snabdevanja energijom u Evropi i poboljšavajući fleksibilnost u snabdevanju sirovom naftom. Iako je manjinski akcionar, MOL aktivno doprinosi razvoju ACG-a sa svojim osamdesetogodišnjim iskustvom u upravljanju rezervoarima, podzemnim i proizvodnim optimizacijama.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.